Всичко, което трябва да знаете за селскостопанската техника

Още от своето зараждане, човечеството е използвало лова и земеделието, за да може да оцелее. През каменната ера, ловът е бил основен, но не след дълго и земеделието станало важно. Днес, земеделието е основният елемент за оцеляване на човешката цивилизация. С течение на времето в селското стопанство се появяват все по-нови и нови разработки машини, като мотоблокове, мотофрези и други чудеса на техниката, разказват от Prismabg.com. Модерното оборудване присъства в почти всяка дейност свързвана със земеделието. Ако си мислите, че земеделието все още се върти около примитивната обработка, лопатите и камъните, то тогава имате нужда от малко разяснения. Подготвихме кратък наръчник за селскостопанската техника и нейното приложение.

Селскостопанска техника и как да я изберем

Много дълго време хората разчитаха само на собствената си сила, за да орат нивите и да подготвят почвата за посевите. Днес, вече фермерите могат да си седят на хладно в климатизирания трактор и да не се налага да пролеят и капка пот за отглеждането на селскостопанските култури. Това, което прави машините и модерното оборудване незаменими, е начинът, по който те помагат при производството на култури.

Благодарение на тях, дори безплодните земи започват дадат реколта, защото са правилно обработвани. Както най-вероятно знаете, техниката може да свърши чудеса с обработката. Ако сега си мислите за обикновените трактори и машини от едно време, помислете пак. Магазините са пълни с най-различни видове селскостопанска техника, която може да се комбинира, да ѝ се добави прикачен инвентар и да изпълнява различна функция. Примерно, мотофреза с правилния инвентар може да стане на плуг или даже на малък снегорин.

Нужно е да споменем, че при правилното използване на селскостопанската техника, тя може да увеличи капацитета на готовата продукция драстично.

Представете си, че е дошло време за оран. Каква техника ще използвате трактор или кран? Няма да е крана със сигурност. Всяка техника и оборудване се създава с логика и предназначение, в което е максимално производителна. Обикновено компаниите не произвеждат само един вид селскостопанска техника, а няколко. Тоест от една и съща марка ще намерите мотоблокове, мотофрези, прикачна техника за тях, косачки и др. Но задължително трябва да купите това, което на вас ще ви свърши работа и няма да влизате в излишни разходи за него.

 мотофреза

Как да се сдобиете със селскостопанска техника?

Най-често един бранд изгражда мрежа от представители в различните градове. Представителите обикновено предлагат широк набор от продукти, като може дори да имат няколко ценови класа техника – на по-високи и на по-ниски цени. Те достигат до клиентите по различни канали, но не просто ги снабдяват с нея, ами са отговорни и за техниката и след закупуването ѝ. Поддръжката на машините се превръща в ценна услуга и фермерите стават лоялни към марката.

Какви са разходите при закупуване на агротехника?

Много хора забравят, че освен цената на самата техника, ще имат и разходи по поддръжката и инвентара. Отделят пари, само за продажната цена и след това им идва прекалено скъпо да я обслужват. Редно е да се направи бърз преглед на резервните части и да се обмисли, кое е най-вероятно да се счупи и колко би струвала подмяната му.

Добра идея е, да се разделят разходите на променливи и на фиксирани. Фиксираните са продажната цена на техниката, горивото, смяната на частите, които се амортизират и др. Тези разходи могат да се изчислят за години напред, защото са с един и същи размер. Променливите са тези, които са по-страшни. Те включват ремонтните дейности и непредвидените разходи. Дори и да си мислите, че за една мотофреза или за един мотоблок не трябва да се притеснявате, защото не може да бъде огромен разход, представете си какво би се случило с 10 мотоблока или 100. Точно затова правилният план на разходите може да ви спести главоболие в бъдеще.