Ски и сноуборд почивка в Банско

планина със снежна покривка за каране на ски
Банско е един от най-известните ски курорти в България. Намира се в подножието на Пирин планина и е една от задължителните дестинации на всеки любител на зимни спортове. Ски курортът Банско бива посещаван от туристи, както от Европа, така и от други по-далечни страни като например Китай. Всяка година Банско отваря врати, за да приюти малки и големи, скиори и сноубордисти, любители на зимните спортове и такива на незабравимите снежни природни гледки.

Мекият пухкав сняг покриващ целия регион придава допълнително чар и удоволствие от почивката. Ски пистите в Банско са изключително добре поддържани,  има разнообразие от различни по трудност проходи, подходящи за всеки тип ниво – от току-що проявили интерес до професионалисти.

Банско е известен с предизвикателните си писти, които вървят ръка за ръка с невероятните снежно бели преспи, както и със свежият току-що навалял сняг (нарича се пудра). За обстановката допринася и оживлението на посетителите. Всяка година броят на ски и сноуборд ентусиастите, решили да отидат на почивка в Банско, е все повече и повече. Атрактивният център на града и добрите хотели, като Terracomplex.com улесняват достъпа до ски услугите, като наемане на екипировка, закупуването на нова екипировка, дори и използването на услугите на ски учители.

Ваканционни пакети и хотели в Банско

В Банско лесно можете да си намерите различни пакети и промоции за хотели в ски курорта, заедно с включени ски карти за лифтовете и екипировка под наем, в случай, че нямате ваша собствена. Повечето хотели в Банско са разположени на изключително удобно място , тъй като се намират в непосредствена близост до ски лифтовете. Така, независимо дали сте със семейство или с приятели, няма да губите излишно време в пътуване до тях.

Съвет: Важно е да си носите топли и водоустойчиви зимни дрехи, за да могат да Ви предпазят от студа и снега. Хубаво е да имате и по един чифт бански за СПА зоната на хотелите в Банско. Какво по-хубаво от една топла сауна след изморителния и ползотворен ден на пистата?

Ски и сноуборд гардероб
ски и сноуборд

Въпреки, че двата спорта си приличат, съществуват големи разлики между тях. За някои е по-лесно да се научат да карат ски, но други намират сноуборда за по предизвикателен и избират него. Може да се каже, че ските много се доближават до ролерите и кънките, а сноубордът прилича на скейтборда.

Ски курортът Банско предоставя на посетителите възможността да изберат и наемат ски и сноуборд екипировка, както за един ден, така и за по-дълъг период от време и то на преференциални цени. Това удобство от своя страна улеснява посетителите и ги насърчава допълнително да излязат от комфортната си зона и да пробват другия стил и да доразвият хобито си.

Академия и ски училище за начинаещи скиори и бордисти
ski pochivka

Винаги е много по-ползотворно, приятно и забавно, когато учиш нещо ново с готини и млади учители. Такива, които ще ти изградят основни навици и знания в областта, която изучаваш. Ски курортът Банско предоставя възможността да се наеме ски учител, който да покаже основните движения и при каране на ски и при сноуборд.

На първо място, начинаещият трябва да се научи как да спира, как се наричат основните части на ските и сноуборда и как се използват. Ски учителят също би ви помогнал в избора на това какъв вид ски или сноуборд да наемете или закупите спрямо целите, които сте си поставили. Много е важна дължината на ските и борда, и винаги трябва да е съобразена с ръста и теглото на спортиста.

Стилове на каране на ски и сноуборд

Има няколко вида стилове за каране на ски и сноуборд. След като вече сте избрали коя активност е по вкуса Ви и Ви е по-приятна, тогава избирате и стила, в който искате да се развивате. Интересно е как според стила, които сте си избрали, можете да карате ски или просто да бягате с тях. Ето и няколко от най-разпространени стилове в този вид спорт:

Ски стилове:

  • алпийски ски спортове – спускане, слалом
  • ски бягане
  • ски скокове
  • биатлон

Сноуборд стилове:

  • Фрийрайд/пудра
  • Фрийстайл
  • Планински
    snoubordisti