Климатик в офиса – неоправдан лукс или достъпна необходимост

Прохладата е онова малко нещо, за което не мислиш, докато е там, но когато го няма, не можеш да мислиш за нищо друго. Наистина, наличието на комфортен микроклимат в стаята значително подобрява ефективността и настроението – това е факт. Всички знаем, че комфортната температура повишава мотивацията за работа и подобрява издръжливостта. И разбира се, никой няма да спори колко по-приятно е да сте в стая със свеж хладен въздух, отколкото в задушен, горещ офис.

Климатикът е най-важният компонент на комфортния микроклимат. Специфичните особености на едно офис пространство поставят определени изисквания не само към избора на неговия вид и модел, но и към добре обмислено местоположение.

Как да изберем подходящия климатик за вашия офис

Наличието на офис оборудване с повишено разсейване на топлината, площта на остъкляването и местоположението на прозорците, параметрите на помещението и броя на служителите са основните фактори, които трябва да се имат предвид при избора на ефективен модел на устройството. При оценка на мощността на климатика се счита, че за 10 кв. m пространство е достатъчно 1 киловат, но за офиси този параметър трябва да бъде малко по-висок – с 30-40%.

В зависимост от параметрите на помещението се предпочита определен тип устройство:

  • за малко, до 100 квадратни метра, различни битови климатици са перфектни – подови, лесно подвижни мобилни и всички видове сплит системи с мощност до 8 киловата;
  • ако офис пространството е много по-голямо и площта му достига 300-400 кв. м, ще са необходими по-мощни климатици от полупромишлен тип от 8 до 15 киловата. Това могат да бъдат канални, стенни или касетъчни системи;
  • за климатизация на големи офиси се използват устройства от индустриален тип. Тяхната мощност обикновено надхвърля 20 киловата, като те се прилагат ефективно и икономично върху цялата сграда.

Основните характеристики на местоположението в офиса на климатици

1. Устройства тип стена

Основното условие за перфектното разположение на климатика е недопустимостта на насочване на въздушния поток към работното място на служителите. В противен случай към неизбежния дискомфорт ще се добавят постоянни настинки и значително намаляване на ефективността. В стая, в която има няколко маси и е трудно да се избере посоката на въздушната струя, идеалното разположение на стенните устройства би било такова, при което въздухът е насочен към входната врата или пространството между масите. Настолни компютри, ако параметрите на помещението позволяват, препоръчително е да ги поставите до стената, където се намира климатикът. Ако е възможно, въздушният поток да е насочен по стените или тавана.

2. Подови и таванни устройства – какво е добро за офиса

Както подсказва името на този тип продукти, те се поставят на тавана или в долната част на стената. Предимствата на тези устройства са, че първите насочват потока охладен въздух в хоризонтална равнина по тавана, а вторият – строго вертикално нагоре. Така, наслаждавайки се на комфорта на прохладното помещение в летните горещини, офис служителите са надеждно защитени от прякото излагане на студен въздух.

Подови и таванни устройства

3. Касета и канал – идеални за климатизация на голямо помещение

При наличието на окачен таван е много по-лесно да се реши проблемът с идеалното разположение на климатика в офиса. За това са подходящи специални сплит системи – канал и касета. Безупречно равномерното разпределение на студения въздух, успешното климатизиране на голяма площ и външната невидимост са основните предимства на устройствата от този тип. Недостатъците могат да бъдат приписани само на липсата на ръчно регулиране на температурата в различните стаи. Въпреки това, същият комфорт във всички офиси за мнозина е несъмнено предимство.

Преди да закупите климатик за вашия офис, не е излишно да се посъветвате с експерти.