Как да се грижим за мотокарите?

Мотокарите са идеалното оборудване, когато трябва да се управляват тежки товари в промишлени условия. Както при всяка машина, различните механични части на мотокара, също имат тенденция към износване при продължителна употреба. Този процес на износване е особено критичен при подвижните части, което налага необходимостта от строга програма за поддръжка. Макар и много фирми да предлагат поддръжка на мотокарите след закупуването им, като MotocarService.com има редица дейности, които могат да се извършат и от собствениците на мотокарите и газокарите без да е нужно да се свързват с фирмата, която им ги е продала. Важно е обаче, да се проучат добре експлоатационните особености. По-долу са описани няколко точки, които ще ви помогнат да създадете своя собствена програма за поддръжка на мотокари.

От изключително значение е да се провежда техническа профилактика на отделните части всеки ден, тя може да включва диагностика, внимателно оглеждане на частите за неизправности, деинсталиране и инсталиране на части и др. Ежедневните проверки са наложителни, когато мотокарите или електрокарите се използват всеки ден и натовареността им е голяма.

Поддържайте частите на мотокара добре смазани

Повечето движещи се фуги и части от мотокара трябва да са смазани, за да функционират добре. В противен случай триенето може да навреди на целостта и функционирането им. Уверете се, че всички части се смазват редовно и ако някоя от тях се износи, я подменете с нова, преди да е причинила инцидент.

Проверявайте редовно нивата на течностите във вашите мотокари. Има различни течности, които помагат на двигателя да работи ефективно. Те включват трансмисионни и хидравлични течности, охлаждащи течности, както и моторно масло. Проверявайте ги редовно. Хидравличното масло е нужно да се сменя по-често, когато мотокарите работят в складове, където има големи температурни разлики, примерно хладилни складове. Другото нещо, за което собствениците рядко мислят, е горивото с което зареждат мотокара. Ако той не е електрокар и се задвижва с гориво, то тогава е добре, да се използва най-високо качество.

мотокар електрокар носи товари

Грижете се за датчиците на мотокарите

Датчиците на таблото на всеки мотокар, служат за намиране на аварии в машината и сигнализацират на водача, ако намерят такива. Заради това не трябва да се пренебрегват данните от тях.

Проверявайте редовно гумите на мотокара

Друг важен аспект, който трябва да се проверява ежедневно, са гумите. Ако използват въздух, уверете се, че в тях се поддържа правилното налягане. В случай, че гумите са твърди гумени, уверете се, че нямат втулки. Неизправността с гумите може да доведе до неуравновесено каране, което може да е предпоставка за повреди и инциденти.

Как можем да повишим нивото на безопасност?

Важно е операторите на складовата техника да спазват правилата за управление. Никога не трябва да карат несъобразително или прекалено бързо. Бавното движение също трябва да се прави съобразно инструкциите, защото може да доведе до повреди в механизмите на машината. Не трябва мотокарите да повдигат товари, които надвишат килограмите, написани в експлоатационната им книжка. Резки завои също трябва да се избягват, защото може да обърнат машината.

Трябва ли да почистваме мотокара?

Чистотата прави повече за Вашия мотокар, отколкото си мислите. Не само подобрява външния му вид, ами и помага за безопасността и натрупването на лесно запалими материали по него, примерно власинки. Правилното почистване ще предотврати блокирането на радиатора и ще направи работата на целия мотокар по-ефективна. Чистенето трябва да се извършва ежеседмично. Как да почистим мотокара? Задължително е да се издуха радиатора, да се премахнат всички мръсотии от мотокара, както и да се сменят филтрите.

ремонт на мотокар

Как да се погрижим за батериите на електрокарите?

Ако искате да имате здрав и добре функциониращ мотокар, трябва да се грижите за неговата батерия. Ако не го правите, батерията ще се повреди бързо. Ето няколко съвета как да удължите живота ѝ:

  • Не оставяйте мотокара да се разреди напълно. Това намаля живота на батерията. Проверявайте редовно, дали акумулаторът функционира добре;
  • Избирайте проветрива зона: най-сигурният и препоръчителен начин за зареждане на батерията на мотокара е да го направите на проветриво място, където не могат да възникнат запушвания или смущения. Вентилираната зона също ще помогне да се избегне окислението. То може да причини ръжда, която ще се отрази неблагоприятно върху живота на батерията;
  • Избягвайте бързото зареждане, защото то ще скъси живота на батерията;
  • Зареждайте батерията на мотокара след 8 часа работен режим. Въз основа на експертни съвети, зареждането на батерията след 8-часова употреба е най-препоръчителният начин за постигане на по-дълъг живот. Следващото използване на мотокара трябва да е след като се е заредил максимално;
  • При поддръжката на мотокара, проверявайте и батерията, дали не се изхабява прекалено бързо. Друго за което трябва да внимавате е изтичане на киселини в акумулатора, ръжда и корозия.

Можем ли да избегнем ремонтите с правилна поддръжка?

Въпреки ежедневните проверки и редовния график за поддръжка на мотокарите, понякога може да възникнат неочаквани проблеми. Например, операторът може да забележи, че спирачката става все по-мека и по-мека при настъпване. Такъв проблем изисква незавабен ремонт, за да не причини авария или инцидент. Когато се хване един проблем още в зародиш, решаването му ще е по-изгодно, спрямо решаването на последствията предизвикани от него. Например, много по-евтино е да се отстрани изтичането на охлаждаща течност, отколкото да се замени целият двигател (или да се закупи нов мотокар), след като пренебрегвания теч е причинил големи щети. По-безопасно е да се изследват меките спирачки, отколкото да се изчака, докато спирачките престанат да работят изцяло.Важно е проблемите да се решават в зародиш. Когато става въпрос за голям проблем, различен от обикновената поддръжка, най-добре е да се извика техник, който да се погрижи за машината. За голям проблем може да се счете всичко  – от странни шумове излизащи от мотокара, до светеща сигнализация на таблото за проблем.