Коронавирус Covid-19 – какво знаем досега?

Заразният коронавирус, който за първи път беше разпознат в Китай през декември 2019 г., сега се разпространи в целия свят. Новият вирус носи името SARS-CoV-2, а болестта, която причинява се нарича COVID-19. Лекарите го свързват, както с обикновена настинка, така и с бронхит, пневмония или тежък остър респираторен синдром (SARS).

Произход на коронавируса

Името на болестта идва от коронковидните проекции на повърхността му. На латински думата „Corona“ се превежда още като ореол или корона. Първият сблъсък на изследователите с коронавирус става през 1937 г. Те открили това заболяване при прилепите, под формата на инфекциозен бронхит.

Доказателства за човешки коронавируси (HcoV) са намерени през 60-те години, като два от тях са били отговорни и за голяма част от обикновените настинки – ОС43 и 229Е. Сред хората, този вид инфекции се появяват най-често по време на студените зимните месеци или в началото на пролетта. Коронавирусите представляват множество от заболявания, включително настинка и други респираторни инфекции.

Днес, вирусът се появява под нова форма, която още не е добре позната на специалистите, затова се нарича още нов коронавирус.

Видове коронавируси

Коронавирусите принадлежат към семейство други вируси. Различните видове човешки коронавируси варират в зависимост от това колко тежко протича заболяването и доколко може да се разпространява. В момента, лекарите разпознават седем вида, с които е възможно да се заразят хората. Те включват:

  • 229Е алфа коронавирус;
  • NL63 алфа коронавирус;
  • ОС43 бета коронавирус;
  • HKU1 бета коронавирус.

Тези, които протичат с по-тежки усложнения са:

  • MERS-CoV – причиняват респираторен синдром на Близкия изток;
  • SARS-CoV – това е вирусът, който е отговорен за тежкия остър респираторен синдром.

Декември 2019 г. се разпознава нов вид, наречен SARS-CoV-2, който води до заболяването COVID-19.

Какво е COVID-19?

В края на миналата година, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) започнаха наблюдението на огнището на новия коронавирус SARS-CoV-2. Вирусът за първи път е идентифициран в китайския град Ухан.

До днешна дата, броят на заразените в Китай надхвърли 80 000, а разпространението на вируса засегна редица други държави в Европа и Америка. Световната здравна организация (СЗО) обяви извънредно положение за общественото здраве, свързано с COVID-19.

Първите хора идентифицирани с коронавирус се свързват с пазара на животни и морски дарове в Ухан. Това подсказва, че първоначално животните са предали вируса на хората. Сега обаче разпространяването му става от човек на човек.

Информацията за новия коронавирус в момента е ограничена. Не е намерено специфично лекарство, което да се използва за лечението му. Учените работят върху откриването на ваксина, но за да стане тя достъпна, е необходимо да се направят редица тестове и проучвания. Това е възможно да отнеме доста дълъг период от време. Средно една ваксина се създава за 2 години.

доктор показва на други доктори симптомите на коронавирусите

Симптоми на COVID-19

Симптомите могат да варират при различните хора, като при някои такива не се проявяват дълго време. Въпреки това, вирусът може да доведе до тежко заболяване, дори и фатално. Най-общо, симптомите са: температура, задушаване и кашлица. Появата на някакви признаци за зараза е възможно да отнеме от 2 до 14 дни.

Тъй като този коронавирус не е добре познат, се налага служителите на общественото здраве да работят усилено, за да ограничат максимално разпространяването му. Когато вирусите са нови, хората са по-податливи към тях и могат лесно да ги предават един на друг.

Разпространение

Все още не е напълно известно как точно заразата се разпространява от един човек на друг. Експертите смятат, че вирусите се предават чрез попадане на капки в дихателната система. Някои от възможните начини за зараза са следните:

  • Кашляне и кихане, без устата да е покрита. В следствие на това, могат да се разпръснат капчици във въздуха и да попаднат в дихателната система на друг човек.
  • Докосването или ръкостискането с някой вече болен, може да предаде вируса между хората.
  • Докосване на уста, нос или очи, след контакт с повърхност или предмет, на които заразата е попаднала.

Коронавирусите могат да мутират ефективно и това ги прави много лесни за разпространение. Най-добрият начин за предотвратяване на заразата е хората, които имат някакви симптоми,  да си стоят вкъщи.

SARS

SARS е болест, която се развива след инфекция от коронавирус SARS-CoV. Често тя води до пневмония, която може да бъде опасна за живота на човек.

Началото на този вирус е през 2002 г., в провинция Гуандун, в южен Китай. След това се разпространява по света, като причинява инфекции. В крайна сметка, болестта е овладяна през юли 2003 г.

Предаването на заразата става главно от човек на човек. SARS-CoV може да засегне както горните, така и долните дихателни пътища. Симптомите са налични в продължение на седмица. В началото, болестта се развива подобно на грип, а симптомите са: суха кашлица, втрисане, температура, диария, задух, мускулни болки. Обикновено те са последвани от развитието на тежка белодробна инфекция – пневмония. Усложненията са по-вероятни при възрастни хора.

MERS

MERS се разпространява благодарение на коронавирус, известен като MERS-CoV. За пръв път, това тежко заболяване е идентифицирано през 2012 г. в Саудитска Арабия, а по-късно и в други страни.

Типичните симптоми на MERS включват: температура, задух и кашлица. Пневмонията е често срещана, но невинаги е налице. Някои лабораторно потвърдени случаи на MERS-CoV се отчитат като асимптоматични, което означава, че заболелите нямат никакви симптоми, а тестовете са положителни. Разпространяването става, чрез близък контакт с хора, страдащи от този вид инфекция.

жена е легнала и си мери температурата

Какви са разликите между настинка, грип и коронавирус?

Технически е трудно да се различи лекият случай на коронавирус и обикновена настинка или сезонен грип. Единственият начин да се установи наличие на зараза с COVID-19 е чрез специален тест.

По принцип, симптомите, които може да се очакват от настинка или грип са кихане, запушен нос, хрема, възпалено гърло и други. Те обикновено отшумяват в рамките на няколко дни и за разлика от коронавируса, рядко се стига до усложнения.

Симптомите на COVID-19 е възможно да се появят от 2 до 14 дни след заразата, а продължителността им зависи от тежестта на случая. При по-леки форми на заболяването, хората могат да се оправят самостоятелно. В тежките случаи обаче, вирусът може да причини пневмония и усложнения, засягащи белите дробове.