Значението на чистотата

Важността на чистотата не може да бъде подценявана. Тя не само може да предотврати заболявания, но и да повиши производителността. Ето някои от ползите от чистотата:

Ползи за здравето

Здраве: По-малко вероятно е да вземете болнични, защото няма да се налага да се справяте с мръсни повърхности и бактериите по тях. Освен това ще можете да предотвратите заболявания, които могат да ви накарат да отсъствате от работа. Почистването на околната среда е много важно за вашето здраве и благополучие. Освен че намалява нивата на стрес, чистотата ви дава и чувство за удовлетворение. Тя подобрява настроението ви и отваря съзнанието ви. Също така би могла да предотврати редица неразположения и заболявания. Затова поддържайте средата си чиста, за да избегнете разболявания или дори алергии.

Уверете се, че сте се снабдили с правилните препарати и продукти. Посетете санитарен магазин, за да си набавите необходимите продукти. 

На първо място, трябва да миете ръцете си преди хранене или след използване на тоалетната. Това е важен аспект на добрата хигиена, който може да спаси много животи. Според УНИЦЕФ правилното миене на ръцете преди хранене и след използване на тоалетната, може да спаси повече животи, отколкото която и да е ваксина или медицинска намеса. По-рано лекарите смятаха, че основната причина за много заболявания е лошият въздух около нас.

Предотвратяване на болести

Хигиената е решаващ фактор за контролиране на разпространението на инфекциозни заболявания. Тя трябва да се практикува, за да се предотвратят по-нататъшни избухвания на болести, които могат да причинят опустошение. Инфекциозните болести се разпространяват чрез близък физически контакт между хората. Физическото разстояние между хората трябва да бъде най-малко от два метра. В пренаселените места хората могат да влязат в контакт един с друг и да се заразят с различни видове болести. Хигиената убива микроорганизмите на инфекциозните болести, помагайки за предотвратяване на по-нататъшни избухвания на болести.

Използването на кърпи за еднократна употреба е най-добрият начин за почистване на повърхности. Използвайте дезинфекцирани и подсушени кърпи след всяка употреба. Също така се уверете, че в дома ви има достатъчна вентилация. Лошата вентилация увеличава рисковете от инфекциозни заболявания. Не забравяйте да почиствате филтрите на климатиците и да поддържате вентилационните системи. Правилното приготвяне на храната също е от съществено значение за предотвратяване на разпространението на болести.

Намаляване на дните на боледуване

Поддържането на чистота на работното място ще предотварти броя на дните на боледуване. Освен че трябва да поддържате чистотата на самото офис пространство, можете да се съсредоточите върху хигиената на местата с висока степен на допир, като конферентни маси, копирни станции и бутони на асансьора. На тези места е най-вероятно да се разпространяват микроби. Почистването на тези зони може да помогне за предотвратяване на подхлъзвания, падания и други злополуки, които могат да станат причина за продължителни отпуски.

Болничните дни могат да бъдат голям проблем за бизнеса. Средностатистическият служител взема до седем дни отпуск годишно по болест, а това може да навреди на финансовите резултати. Ако няколко служители са болни едновременно, ефектът може да бъде още по-голям. Едно проучване, проведено от д-р Чарлз Герба, показва, че здравословната работна среда може да помогне за намаляване на дните на боледуване.

Подобряване на производителността

Подобряването на производителността чрез чистота на работното място има много предимства. Освен че ще подобрите производителността, ще повишите морала на служителите и ще намалите разпространението на микроби. Поддържането на чистота на работното място може да подобри цялостния имидж на компанията ви. Чистите тоалетни също така намаляват кръстосаното замърсяване, което е от решаващо значение за здравословната работна среда.

Създаване на добър имидж

Чистотата е от съществено значение за създаването на добър имидж на вашия бизнес. Тя ще определи начина, по който другите ви възприемат, и начина, по който правят бизнес с вас. Помислете – ако присъствате на бизнес среща, бихте ли се появили с тениска и потници? Или ще се облечете и ще изглеждате професионално? Създаването на чисто и подредено работно място ще окаже голямо влияние както върху клиентите, така както и върху служителите.