Защо е полезно да дишаме сол?

Какво точно е солната терапия?

Напоследък се появяват солни стаи навсякъде, но малко са хората, които наистина разбират защо е полезна солната терапия. Самите солни стаи са подобни, като устройство на спа центровете – посетителите заплащат някаква такса и прекарват време в самата стая. Помещенията са покрити със сол, стените са изработени от солни блокове, във въздуха има солни изпарения и изобщо са изградени по подобие на истинските солни пещери.

Лекуването на астма със солни изпарения е част от древната медицина. Хората са вярвали, че спускането в солна пещера и вдишването на солни кристали помага за отварянето на дихателните пътища и по-лесното освобождаване на секрети.

За съжаление, медицинските изследвания на тази тема не са безброй много. Едно от най-големите изследвания засяга хроничната обструктивна белодробна болест, това на немедицински език е болест на белите дробове, причинена от пушенето. Изследваните лица са забелязали подобрение в състоянието си след определен брой процедури в солна стая. При всяко положение обаче само солна терапия за лекуване на астма не е достатъчна. Тя е ефективна, допълнителна терапия, но не и основна такава.

Халотерапията, както е другото име на солната терапия, има доказан ефект в намаляването на стреса. Самите солни стаи са изградени така, че обстановката в тях предразполага за почивка. Много често в тях звучи тиха, бавна музика и светлината е притъмнена, така че всеки, който търси да избяга от напрегнатото ежедневие, може да се възползва.

Каква е технологията, стояща зад халотерапията?

Солните стаи използват медицински натриев хлорид – това е химичното име на солта. Стандартите изискват да се използва 100% чиста сол, която се нагрява. Самото нагряване е нужно, за да може влагата да се изпари и да се постигнат най-добрите бактериални, мукокинетични, хидрофилни и противовъзпалителни свойства на натриевия хлорид. Този процес включва и раздробяването му на микрочастици, които могат по-лесно да се усвоят от организма и да достигнат целия респираторен тракт. Някои солни стаи, като Соленото кралство в гр. Пловдив предлагат индивидуално определяне на концентрацията на солните частици, размера и скоростта на аерозола, спрямо предпочитанията и медицинските нужди на посетителите. Това се постига с помощта на халогенератор – машината, която нагрява и раздробява солните частици.

За разлика от другите терапии, при тази няма игли, задължително облекло, нищо не се инжектира или поглъща. Посетителите на солната стая просто си почиват 30-тина минути в нея, наслаждавайки се на обстановката и спокойствието. Докато се случва това, солните частици навлизат дълбоко в белите дробове, бронхите, бронхиолите и алвеолите.

Защо е полезна халотерапията?

Как е полезна за респираторния тракт?

Сухата сол се усвоява изключително лесно от организма, тя привлича и неутрализира замърсителите и алергените от целия респираторен тракт. Освен това, сухата сол стимулира вътрешните процеси за прочистване на респираторния тракт и го освобождава от чужди частици, които са най-честите причинители на заболяванията. След целия този процес, респираторният тракт оздравява и подобрява функционалността си.

сол полезни свойства

Как са полезни солните изпарения за кожата?

Микрочастиците сол влияят на клетъчната мембрана на кожата, като подобряват функциите на клетъчните йонни канали. Тези канали служат за отвеждането на калиеви, хлоридни, натриеви и калциеви йони извън клетката, както и вътре в нея. Йонните канали са едни от основните виновници за поддържане на вътрешноклетъчната среда.

Солните частици подобряват и електрофизиологичната активност и защитните сили на кожата. Това се случва, като подобряват Ph-то и засилват регенеративния и репаративния процес. Солните частици засилват микроциркулацията и клетъчната мембрана, което като цяло подобрява тонуса на кожата. Частиците натриев хлорид носят отрицателен заряд и когато влязат в контакт с кожата причиняват електрическа стимулация на клетъчно ниво. Точно тази стимулация подобрява електрофизиологичната активност. Тя допринася и за подобряване продукцията на колагеновите влакна, които, както знаем, са отговорни за възстановяването и подмладяването на кожата.

Отрицателно заредените йони, които се абсорбират от тялото по време на терапията, помагат за засилване на имунната система.  Това се случва чрез увеличаване на производствения капацитет на лимфните клетки. Както може би знаете, някои кожни заболявания са директно последствие от ниска имунна система. Такива са псориазиса и атопичния дерматит и точно те се повлияват най-добре от солната терапия.

От всичко, което ви разказахме за солните стаи и халотерапията, трябва да сте придобили усещането, че това е една лесна за изпълнение терапия, която може да повдигне цялостния тонус, да премахне излишното напрежение и да се погрижи за кожата ви. Остава ви само да потърсите най-добрата солна стая покрай вас и да се насладите на полезните свойства на солните пещери.