Какви документи ни трябват за да вземем заем до заплата?

Всички сме чували рекламите за заеми до заплата само с лична карта, но толкова ли е лесно наистина кандидатстването за тях? Много хора се подвеждат по заглавията на обявите и се втурват да кандидатстват за лесни пари без да са подготвени предварително с информация. Хубаво е преди да се забъркаме с някоя небанкова финансова институция първо да си напишем домашното и да знаем точно какво подписваме и колко ще ни струва удоволствието да изтеглим заем до заплата само с лична карта. Поради високата известност на този тип финансиране и нашумелите проблеми с некоректност към съхраняването на лични данни, решихме да ви предоставим информация, какво точно използват фирмите, които предоставят заеми до заплата, като данни на клиентите си.  Така кандидатствайки за заем без поръчител ще можете да бъдете абсолютно на ясно, с каква лична информация ще разполага фирмата и какво проверяват с нея.

Какви документи наистина ни трябват за кандидатстване за заем до заплата?

Отговорът наистина е само и единствено лична карта и важи за повечето небанкови финансови институции. Но имайте предвид, че информацията, която носи личната карта за вас никак не е малко. Като начало, на нея са трите ви имена и ЕГН-то, както и номера на ЛК, които се използват за проверка на вашата кредитна история. За кредитната история ще говорим малко по-надолу, така че продължавайте да четете. Допълнително, най-вероятно кредитният консултант ще ви попита дали адресът на личната ви карта ви е този, където живеете за кореспонденция и ако не е, ще бъдете помолени да си дадете другия адрес. Истината е, че много фирми за заеми до заплата използват данните, ако кредитът не може да бъде върнат за да съберат дължимото. Естествено, в това няма нищо лошо, защото никой не раздава пари без да иска да си ги върне. Лошото идва, ако тези данни биват продадени на трети страни, които са наети да събират вземанията. В повечето страни дори има забрана това да се прави. Както сами забелязвате, предоставянето на лична карта никак не е малко и носи абсолютно достатъчна информация за всеки човек. Освен това много вероятно е кредитния консултант да ви поиска и телефон за връзка, който няма как да не предоставите. Интересно е, че в различните страни, фирмите раздаващи кредити имат ограничения кога и как да търсят платците, докато в България това все още не е практика. Примерно, в САЩ, фирмата, която предоставя кредита или съответно фирмата, която събира вземанията, няма право да търси задълженото лице на служебен телефон или много късно вечер.

документи и компютър

Каква информация трябва да предоставите, ако кандидатствате онлайн?

Като цяло информацията е същата. Трябва само да сканирате личната си карта от двете страни и да я качите там където е указано. Освен това трябва да отбележите размера на кредита, вноските и как искате да получите сумата. Естествено, тези неща може предварително да сте ги проверили в какви размери ще са и как ще ви е най-удобно да ги изплащате и да сте подготвени какво точно ви трябва и за колко време. Има много варианти при които можете да получите парите за които кандидатствате, така че трябва да помислите за най-удачния, примерно може да ви ги пратят директно в банковата сметка  или да получите номер за EasyPay. Трябва да проверите и дали различните методи нямат различни такси.

На кого предоставям личната ми информация?

Хубаво е да направите проверка на фирмата на която предоставяте личните си данни и от която възнамерявате да вземете заем до заплата само срещу лична карта. Проверете дали е регистрирана в БНБ, както и дали е сертифицирана от Комисията за защита на личните данни. Ако сте на място в офиса можете да ги помолите да ви покажат сертификата. Ако кандидатствате онлайн проверете там където пише адреса на уеб сайта, дали пише httpS, това е криптировка, която ви пази данните и е валидна за всички сайтове, където потребителите въвеждат лични данни.

Как разбират кредитната ми история?

В България действа Централен кредитен регистър, където се пазят досиетата на всички изплащали кредити последните 5 години. Тоест, ако по някаква причина сте забавили кредитната си вноска повече от месец, банката или небанковата институция изпраща отчет за това в този регистър. След това, вашето досие остава с тази информация и нищо не може да се направи за да се изчисти. Единственото позитивно нещо е че кредитните справки се правят за няколко години назад, обикновено 5. Ако кандидатствате в небанкова финансова институция за заем до заплата само с лична карта, то тогава проверката не е много подробна. Обикновено банките са по-обстойни, защото принципът им на раздаване на кредити е различен. Докато банките използват парите от депозитите на техните клиенти да дадат кредит, небанковите институции използват техните собствени активи и това намаля риска от загуби. Това обаче в никакъв случай не значи, че фирмите за бързи кредити са готови да раздават пари без да очакват възвръщаемост. Така че не си мислите, че те ще неглижират кредитната ви история.