Столове за кухнята: видове и тънкости по избор

Видове дизайн и функционалност

За да улесните търсенето на идеалният вариант, първо трябва да разгледате всички съществуващи модели и да отделите най-атрактивните. По своята функционалност всички  столове за кухнята  могат условно да бъдат разделени на два вида:

 • трапезни (на които можете да седнете до обикновена маса и да ядете);
 • бар столове (подходящи за бар плотове, острови, плотове и високи маси).

 

Столът за хранене като правило има висок гръб, формата му може да бъде правоъгълна, трапецовидна или заоблена. Седалката е оформена като квадрат или кръг. Можете да намерите както прави, така и извити седалки и облегалки. Това се прави не само за красота, но и за удобство.

Ако разгледаме основата на стола, то той може да има:

 • четири крака;
 • един крак;
 • широки крака, слепени на повърхността на седалката или облегалката.

 

При бар столове се добавя още един елемент – подставка за краката, тъй като те няма да стигнат до пода, а това може да бъде неудобно. Ситуацията в бара е по-неформална, така че столовете могат да бъдат оборудвани с механизми за повдигане и завъртане на седалката. Механизмите най-често се инсталират във въртящи се столове с един крак. Но има и модели, напомнящи обикновени трапезни, с четири високи опори.

 

Всички столове за кухнята могат условно да бъдат разделени на такива разновидности:

 • меки – имат покритие и вътрешна опаковка с височина до 10 см (с пълнител или пружини);
 • полумеки (покритие с малък слой опаковка);
 • твърди (без покритие).

Не само седалката може да бъде мека, но и облегалката, както и подлакътниците. Това се прави предимно за комфорт, защото е трудно да прекарате повече от час на твърда седалка. В допълнение, покритието ви позволява да не чувствате дискомфорт от контакт с неприятни на пипане (например студени) повърхности.

Размери

Говорейки за параметрите на стола, първото нещо, което трябва да вземете предвид според специалистите на КАМКО, е размерът на седалката. Средно тяхната ширина варира между 35 и 45 см. Разбира се, има по-тесни и по-широки модели, но те все още трябва да се търсят. Надлъжният размер на седалката (от гърба до ръба) е около 50 см. Тези фигури не са случайни и са проектирани така, че човек със стандартна физика да може да прекара доста дълго време в седнало положение.

Височината на стола за кухнята трябва да е подходяща за предназначението му. В този случай се счита височината от пода до седалката – обикновено тя е 45 см. И средните параметри на височината на целия продукт (заедно със гърба) са около 90 см. Тази цифра може да бъде по-малка или повече, ако гърба или седалката имат наклон. Такива размери са доста подходящи за средна маса за хранене (72 см).

Столовете трансформъри заемат отделно място, в което можете да регулирате разстоянието до пода, така че да е удобно да седите. Обикновено такива модели се използват от деца, за които често се налага да се сменят мебелите в съответствие с растежа им.

 

Материали за столове за кухнята

За производството на столове можете да използвате различни материали.

 • Дърво.Използват се различни видове дървесина. Столове, изработени от бреза и дъб, ще издържат повече от десетина години, но борът и букът се обработват по-лесно, а мебелите от тях се оказват по-елегантни. Дървото е екологично чисто и има респектиращ външен вид. Мебелите от масивно дърво винаги са с висока цена.
 • Пластмаса. Този материал има голям потенциал за производството на столове и отделни части с всякаква форма. В допълнение, материалът може да бъде боядисан, така продуктът ще бъде ярък и най-привлекателен за употреба. Пластмасовите мебели са леки, лесни за почистване и евтини. Прекалено тънката пластмаса обаче ще бъде крехка.
 • Метални. Стоманените части придават тегло на продукта, но увеличават неговата надеждност. В същото време столове с хромирана или метална рамка се вписват добре във всеки модерен дизайн. Кованите столове заемат отделна позиция тук, цената им е по-висока. Спецификата на производството и тяхната красота обаче оправдават това. Обикновено столовете от ковано желязо изобилстват от много декоративни детайли.
 • Ратан, лоза и други материали за плетене. Такива мебели се открояват от общия ред с необичайната си текстура и външен вид. Естественият и лек материал винаги ще бъде в търсенето. Плетените столове са капризни към външни влияния под формата на влажност и висока температура.

Сред столовете можете да намерите модели, изработени изцяло от дърво, ратан или метал. Но най-често столовете се комбинират. Това е необходимо, например, за да се увеличи здравината и стабилността, да се направи цената по-достъпна. В допълнение, тези части, които са в пряк контакт с човешкото тяло, се стараят да правят от материали, приятни на допир.