Избор на универсален лаптоп за учене и забавление

Лаптопът е в състояние да замени почти всички класически инструменти по време на обучение: учебник, химикалка, тетрадка, калкулатор и всичко останало. И целесъобразността от закупуването на преносимо устройство не е толкова, за да спестите от редовни покупки на описаните по-горе консумативи, а да повишите ефективността на обучението. Но има толкова много оферти на пазара, какво да купя?  И на какво трябва да обърна внимание?

Екран на лаптоп

Както показва практиката, за повечето родители на първо място е здравето на детето, а едва след това всичко останало. По принцип това е правилният подход, но как е способен да навреди на ученик с безвреден лаптоп? Точно така, при продължителна употреба натоварването на очите се увеличава.

В бюджетните решения има далеч от най-висококачествените матрици, които имат ниска яркост, малки ъгли на видимост и лош контраст. Само по себе си работата пред монитора не е в състояние да причини дискомфорт в очите. Високото напрежение създава точно изображение с ниско качество. За да поддържате зрението, трябва да обмислите модели само с IPS и VA матрици.

Освен това не купувайте твърде компактни решения, които имат диагонал на малък екран. Разбира се, всеки интерфейс вече може да бъде мащабиран, но в някои случаи създава дискомфорт по време на работа. Най-оптималните стойности са от 14 до 16 инча.

В наши дни практически няма модели с лъскаво покритие на екрана, но все пак те все още остават на пазара. По-добре е да не ги вземете за изследване: при слънчево време или с голям брой източници на светлина на такива панели е много трудно да видите изображението. Най-често срещаният вид покритие е матово. Той е много по-добър. Но най-добрият избор може да се счита за екран против отблясъци, името на което говори само за себе си. Съгласно горните характеристики Lenovo Ideapad 330S-15IKB е подходящ. В него, в допълнение към висококачествена матрица, разработчикът използва продуктивно желязо.

Автономност

Следващият критерий за избор е животът на батерията. Далеч не винаги е възможно да включите в ел. мрежа, особено когато става дума за лекции пред голяма аудитория. За да не мислите за нивото на зареждане, ще трябва да изберете устройство с голям капацитет на батерията. Отличен индикатор е работата в самостоятелен режим от 7 часа – повечето съвременни лаптопи могат да го направят. Освен това този индикатор има малък ефект върху ценовата марка, така че може да е налице.

Екранът има най-голям апетит за захранване на батерията. Това е още една причина, поради която трябва да изберете модели със среден диагонал. Също така не трябва да усуквате яркостта до максимум – поради това лаптопът ще се разреди още по-бързо. Но както казахме по-горе, твърде ниското ниво на яркост влияе неблагоприятно на зрението. Затова обърнете внимание на моделите, които могат автоматично да регулират яркостта в зависимост от заобикалящата среда и нивото на зареждане.

Ергономия

От дисплея зависят не само зрението и възможностите на батерията на детето, но и ергономичността на устройството. По правило моделите с голям диагонал имат маса около 2-3 килограма. Носенето на такава „тухла“ със себе си до училище или колеж е доста трудно, особено когато става въпрос за транспортиране на вашия лаптоп всеки ден в продължение на няколко часа. В допълнение, голям лаптоп ще се побере не във всяка чанта и ще заеме много място на масата – дори докато работите у дома.

Ергономията включва клавиатурата на лаптопа. Подсветката в никакъв случай не е задължителна функция за ученик: няма да принуждавате детето си да върши домашни задачи в тъмното? Друго нещо – подсветката е полезна за ученици, които могат да работят на лаптоп по всяко време на деня.

Когато избирате лаптоп за дете, не забравяйте да погледнете височината на профила на клавишите. Нископрофилните решения намаляват скоростта на писане поради лоши тактилни усещания.

Обърнете внимание и на материала на тялото. Пластмасовите решениия по правило са по-леки от металните, но по-лошо защитени от физически влияния. Ето защо е по-добре да разгледате модели, чийто калъф е изработен от лек алуминий. Нещо повече – върху тях се виждат отпечатъци и различен прах.

Производителност на лаптоп

Когато става дума за лаптопи за учене, обикновено се приема, че те не трябва да имат хардуер с висока производителност. Това обаче не е съвсем вярно според експертите от www.izotcomputers.com . От една страна, когато работите в офис програми, не се изисква мощна видеокарта. Това важи и за RAM: големи обеми не са необходими. От друга страна, ако ученикът или студентът се интересува от програмиране, роботика или създаване на собствени приложения, той ще се нуждае от устройство с отделна видеокарта, което може да осигури висока производителност на цялата система.

Същото важи и за процесора. Докато изучавате, можете да изпълнявате много задачи паралелно: да търсите информация в браузър, да въвеждате текст в Word, да създавате екранни снимки и т.н. Такива процеси се кликват от съвременни процесори като ядки, но старите модели на изминалите години няма да се справят с всичко това толкова бързо. Затова за комфортна работа е необходим минимум четириядрен процесор.

Същото важи и за носителя. Съгласете се, никой не иска да изчака няколко минути за стартиране на браузъра. За да не се сблъскате с такъв проблем, трябва да изберете модели със SSD устройство – той е в състояние да ускори всички процеси в пъти поради високата скорост на обработка на данни.