Различните видове пиана

Има много пиана с много различни качества и много различни цени. За да ви осветите по темата, ето обяснения за основните видове пиана:

 

Акустични пиана:

Рояли

Те са най-сложните пиана на пазара. Роялът е инструмент с хоризонтални струни, ударени от чукове, задействани от клавиатура. По правило мощността на звука е свързана с дължината на струнитеи роял обикновено е с дължина между 1,55 и 2,75 метра. Роялът предлага по-мощен звук, по-добра механика, по-приятно докосване и по-богати възможности за интерпретация от изправено пиано. Силата на докосване и звука варират в зависимост от размера на пианото. Колкото по-голяма е деката, толкова по-мощен, дълбок, хармоничен и богат ще бъде гласът на пианото. Размерът на механизма също варира в зависимост от височината или дължината на инструмента, като свиренето е по-прецизно, а съотношенията на ключовите лостове са по-изгодни при големите пиана.

 

Изправени пиана

Това е най-често срещаният тип пиано. Изправените пиана са като цяло по-икономична и по-малко обемиста алтернатива на роялите. Струните са подредени вертикално и често се кръстосват, за да се постигне по-голяма дължина на струната. Височината му обикновено варира от 1,05 до 1,31 метра. Както беше обяснено по-рано, колкото по-голямо е пиано, толкова по-добър е звукът и усещането. От него произтичат 2 основни типа изправени пиана:

Изразът пиано  е изправеното пиано, чийто размер обикновено е между 1,15 и 1,30 метра. Това е пиано, предназначено по принцип за пианисти, които не са начинаещи (5 години обучение). Експресионните пиана позволяват изискано и нюансирано свирене. По този начин те предлагат много богата звукова палитра. Механиката им също е много по-прецизна и по-бърза от тази на учебното пиано.

Пианото за обучение обикновено има височина между 1,05 и 1,14 метра. Разликата между учебно пиано и експресионно пиано се крие в размера, избора на материали и сглобката, които са с по-стандартно качество за учебното пиано. Ако сте с ограничен бюджет и не желаете звук и цифрово докосване, тогава пианото за обучение е правилното решение. Дори в тези диапазони има някои много добри пиана, които можете да запазите за години напред.

 

Цифрови пиана:

Първо, какво е a? Това са пиана, които използват само електронни компоненти. Цифровата технология има своите предимства: възможно е да имате на разположение няколко тона, да променяте силата на звука и тембъра според скоростта на играта, но също така да играете в тишина с жак за слушалки и да се възползвате от многото функции. На разположение като метроном, запис … Освен това не изисква никакво споразумение и е лесно транспортируем. Това е идеалният инструмент за апартамент.

Първите модели са много скромни на цена и могат да се адаптират много добре към хора, които тепърва започват или които искат да имат втора спомагателна клавиатура. Необходимо е обаче да се осъзнае, че той идва само отдалеч при допир или звук на акустично пиано. Наричани още електронни пиана (използвани са и двата термина), той предлага клавиатура с тежко докосване и 88 ноти. Тези 2 елемента са минимумът, необходим за сравнение с пиано.

Без силно докосване и / или с по-малко от 88 ноти, това са цифрови клавиатури (или електронни клавиатури). Те имат същите предимства като цифровите пиана (или електронните пиана) по отношение на функционалността и разнообразието на звука, но често се доближават по-малко до истинското пиано. Преносимостта им е основният им аргумент.

Източник: muzikalen.bg