Какво прави спедиторът?

Ако се чудите какво прави един спедитор, сте попаднали на правилното място. Тези професионалисти предоставят международни логистични и транспортни услуги по шосе, контейнеровоз, товарен самолет и др. За да научите повече за това какво прави спедиторът, прочетете!

Какво е спедитор?

Спедиторът е юридическо лице, което избира най-подходящият транспорт и превозвач за всеки товар. Понякога спедиторите комбинират различен вид транспорт, за да осигурят превоз на товари от врата до врата. Тези фирми се заемат с цялата организация от изпращането на пратката от ваша страна до получаването и от човека, за когото е предназначена. Това включва договаряне на условия и подписване на договори с превозвачи, издаване на митнически и превозни документи, складиране и съхранение, товаро-разтоварване, опаковане и още много.

Кога ни е нужен спедитор?

Всъщност, има много ситуации, в които може да ви се наложи да ползвате услугите на такава фирма. Най-общо, това е всеки път, когато имате нужда от превоз на товари, но не ви се полагат всички усилия, необходими за това. Независимо дали сте физическо лице и трябва да изпратите само един колет, или сте бизнес, който редовно трябва да транспортира пратки, можете да се възползвате от спедиторска фирма. Нека разгледаме какво предлагат те.

Какви услуги предлага спедиторът?

Превоз на товари

Тази услуга включва транспортирането на най-различни стоки, включително дрехи, храни, и каквито и да е други артикули. Превозът може да бъде извършен по суша, въздух или море, в зависимост от вида и размерите на пратката. Една от опциите е да се възползвате от самостоятелен транспорт, или пък да заложите на групажен транспорт. Всички пратки могат да бъдат превозени както в страната, така и в чужбина.

Сред услугите за превози може да откриете и такива за транспортиране на лични вещи, като дрехи, мебели и всичко останало, което е необходимо да преместите, например от едно жилище до друго.

Фулфилмънт услуги

Фулфилмънт се нарича целият процес от приемане, обработване, опаковане и доставяне на поръчката до клиента. Това е труден и обикновено не много кратък процес, който в много случаи може да усложни работата на собственици на онлайн магазини. Ето защо, спедиторските фирми предлагат все по-често фулфилмънт услуги, които ще се погрижат за целия процес по изпълнение на поръчката на клиентите. Това ви спестява време и усилия, а и място, защото спедиторите често съхраняват стоките в техни складове.

Транспорт на опасни и извънгарабаритни товари

Извънгабаритни се наричат всички товари, които са по-големи от регламентираните позволени габарити на превозните средства. Опасните товари са различни вещества, които могат да са отровни, да се изпарят, или да навредят на хората и природата наоколо.

За да се превозят такива товари, е необходим професионализъм и много умения, с които професионален спедитор разполага.

Други услуги

Сред останалите услуги, които спедиторите предлагат са:

  • Логистика
  • Складиране
  • Дистрибуция
  • Етикетировъчни услуги
  • Окомплектоване на подаръци