Какви са различните начини да си приготвите кафе?

Кафето е най-популярната напитка в световен мащаб и се радва на множество любители. Приготвянето на кафе има дълга традиция и днес имаме възможността да изберем от разнообразни варианти. В зависимост от уреди, които изберете, както и от самия процес на приготвяне, резултатите ще предоставят различна текстура, аромат и наситеност на вкуса.

Добрата новина е, че така всеки може да открие най-добрия начин според собствените си вкусови предпочитания. Вижте кои са едни от най-популярните начини за приготвяне на кафе и какви тайни крият те:

Френска преса

Това е един от най-простите уреди за приготвяне на кафе. В уреда се сипва смляно прясно изпечено кафе и се добавя гореща вода. Резултатът е кафе със силен вкус и забележителен аромат, тъй като тук кафето не преминава през филтър.

Предимствата на френската преса е, че с нея се работи лесно, освен това може да  използвате навсякъде – по време на къмпинг или излет в планината!

Кафемашина

Кафемашини – това може би е най-удобната и най-предпочитана опция от милиони кафе любители по света. Кафемашините се предлагат в различен ценови диапазон и съответно с различни функции. Предлагат се кафемашини, които могат да смилат кафето, за да ви осигурят страхотен аромат. Също така, голяма популярност днес набират кафемашините, които работят с капсули. Те позволяват да си приготвите почти всичко и то за много кратко време – от любимото ободряващо еспресо – до следобедно капучино.

Турско кафе

Турското кафе е популярен метод за приготвяне на кафе в южната ни съседка и ако някога сте отскачали в Турция или пък сте посещавали турски ресторант, вероятно сте опитвали вкуса му. Този начин на приготвяне на кафе обикновено работи само за много фино смляно кафе с консистенция на прах. Утайката от кафе се приготвя в месингов съд при много ниска температура, което води до по-силен профил на кафето. По-ниската температура на варене, използвана при приготвянето на турско кафе, помага за премахване на горчивия вкус, който се намира в свареното кафе.

Кафеварка

Кафеварките също са един от добре познатите начини за приготвяне на ароматната напитка. Има различни модели. Тези тип “гейзер” се състоят основно от три части – в които се поставя водата, после смляното кафе, а в най-горната се събира вече готовата напитка. Има и електрически варианти, при които кафето и горещата вода се смесват, течността минава през филтър и тече бавно в стъклена кана. Предимствата са, че по този начин може да приготвяте голямо количество наведнъж, а много от кафеварките имат опция за подгряване.

Разбира се, с това далеч не се изчерпват всички начини за приготвяне на кафе. Може да обобщим, че в зависимост от процеса на приготвяне, на който сте се спрели, ще получите и кафе с различен вкус и наситеност.

Ако все още не сте открили любимият си начин за приготвяне на ободряващата напитка, какво чакате ? Време е за експерименти! Тествайте и намерете как предпочитате да пиете и приготвяте вашата ободряваща доза кафе!