Как да изберем осветителни тела?

Осветителните тела са последният щрих от обзавеждането на един дом. Те придават на всяка стая характер и функционалност. Например, в домашния ви офис задължително трябва да има две осветителни тела – полилей или някакъв вид основна лампа, както и настолна лампа, близо до бюрото или върху него. Намирането на перфектните осветителни тела може да бъде труден процес, заради това от Ultralight са готови да помогнат с предлагането на голямо разнообразие от лампи, полилеи, лунички и др. Преди да се насочите към пазаруването обаче, най-добре е да се осведомите малко повече по темата. Нека да видим по-долу как да се ориентирате и какви грешки да не допускате.

Планирайте предварително

Преди да започнете да търсите перфектните осветителни тела трябва да планирате какво точно ви е необходимо. Добре е да разберете в коя стая какво осветление ще ви трябва. Направете си списък и измерете наличното пространство, за да може да знаете колко голям полилей ви е необходим, колко висока трябва да е настолната лампа и т.н. Ако вече имате обособен интериорен дизайн, то тогава трябва да търсите интериорни осветителни тела, които да съвпадат с него стилово, което също може да затрудни задачата ви.

Мерете внимателно

Познаването на размерите на стаята ще ви помогне да подберете най-подходящите осветителни тела, които хем са пропорционални хем разпръскват достатъчно светлина. Нали знаете как докато готвите, можете да мерите „на око“, това не е препоръчително да го правите, когато подбирате осветителни тела. Например, ако имате ниски тавани монтирането отстрани на стенни осветителни тела би било перфектен избор, дори и да ви се иска да сложите голям висящ полилей. Ако обаче не измерите достатъчно прецизно и все пак сложите полилей много вероятно е хората да трябва да се навеждат, когато минават под него. Това в крайна сметка ще направи стаята некомфортна за използване.

Осветителните тела и техните характеристики

Случвало ли ви се е да си харесате дреха онлайн, която да не дойде такава каквато сте я очаквали? Същото важи и за осветителните тела. Макар на снимки някои от тях да изглеждат прекрасни, на живо ситуацията може да бъде повече от разочароваща. Ако поръчвате осветителни тела от магазин, който няма нужния онлайн авторитет, рискувате да платите за некачествено осветително тяло. Рискът обаче не се крие само в онлайн пазаруването, възможно е да купите осветително тяло от физически магазин и занасяйки го вкъщи да осъзнаете, че то е прекалено голямо или малко, че всъщност не си подхожда цветово или пък изобщо не ви харесва.

Не на последно място по важност трябва да поставим и теглото на една лампа. От решаващо значение е да се уверите, че където и да поставяте вашето тяло, има подходяща опора, която да го издържи.

Какви грешки да не допускате

Първото и основно правило при избора на осветителна тела е никога да не избирате форма вместо функция. На пазара има много стилни и модерни осветителни тела, които обаче може изобщо да не ви донесат нужната функционалност и количество осветление. Независимо дали интериора ви е традиционен, модерен или пък индустриален, със сигурност съществуват осветителни тела, които да съвпаднат напълно с него. Ако обаче просто изберете осветително тяло, което да е красиво, това може да ви донесе разкаяние, когато го включите и осъзнаете, че не ви е достатъчно. В крайна сметка, просто ще притежавате една красива лампа, която не служи за лампа.

Другата голяма грешка, която хората, които избират осветление, най-често допускат е възлагането на твърде много надежди върху основното осветително тяло. Повечето хора остават с убеждението, че ако монтират голяма лампа на тавана, тя ще свърши цялата работа. Истината е че полилеите и големите осветителни тела, служещи за основно осветление, най-често предоставят мека и обгръщаща светлина, която обаче е недостатъчна за извършването на специфични задачи. Тоест без тях не може, но и само с тях, също не може. Осветлението трябва да е многопластово и балансирано. Само така обзавеждането и осветителните тела ще бъдат в синхрон.

цветови избро на осветителни тела