Как да изберете подходящите стелажи за индустриален склад?

Индустриалната стелажна система във вашия склад служи като цялостна рамка за вашата работа. Когато избирате стелажна система за склад, имате нужда от стелажни решения, които са идеални за вашето пространство и изградени, за да издържат.

Оформлението на складовите ви стелажи може да включва малка част от вашето пространство или да се използва за обзавеждане на целия ви склад. С широка гама от опции, от които можете да избирате, персонализирането на вашите индустриални складови стелажи за максимална плътност и ефективност ще бъде лесно. Може също да се комбинира с различни решения за съхранение на материали, за да отговаря на вашите нужди.

Какво да имате предвид при избора на стелажна система за склад?

Първоначално изборът на решението за складови стелажи, което най-добре ще бъде от полза за вашата работа, може да бъде трудно. Има много опции за избор и всеки тип стелажи предлага различни предимства. За да определите кое е най-доброто за вас, проучете кои фактори трябва да вземете предвид.

Преди да започнете да оценявате какво предлага всяко стелажно решение, оценете складовото си пространство и оперативните цели. Това включва решение дали рафтове или стелажи са необходими предимно във вашето пространство. За по-големи площи, артикули или висок продуктов поток, индустриалните складови стелажи вероятно ще бъдат най-ефективният и ефикасен вариант.

Фактори, които трябва да се вземат предвид

Когато избирате стелажна система за вашия склад, стелажът, който изберете, трябва да съответства на вида на продуктите, които съхранявате. Има многоженство различни видове стелажи: палетни стелажи, конзолни, стелажи за ръчно обслужване и др. За да откриете кои е най-подходящия вариант, започнете с достъп до какви артикули ще съхранявате.

Помислете за продукта, който ще съхранявате, и начина, по който вашата операция е или ще се изпълнява. Имайте предвид, че много операции могат и ще използват множество стелажни системи. Сега отговорете на следните въпроси за това какво изисква вашата операция:

  • Какви са изискванията за продуктовия поток на вашата операция?
  • Моите продукти ще бъдат ли разположени на палети или на парче?
  • Имам ли нужда от определени зони за събиране на стоките?
  • Каква е наличната ви площ за съхранение?
  • Ще изисква ли вашата работа да се използва превозно средство като мотокар?
  • Съхранявате ли стоките си в хладилник или фризер?

Какви са изискванията за продуктовия поток на вашата дейност?

Продуктовият поток се отнася до това как вашият продукт се движи по време на вашата операция. Двата най-често срещани типа поток от складови продукти са първи влязъл, първи излязъл (FIFO) и последен влязъл, първи излязъл (LIFO).

FIFO съхранение допълва продукти, които имат срок на годност, като храни или напитки. FIFO съхранението може да се използва и при съхранение на артикули, които изискват бърза ротация на запасите или имат висок процент на оборот. Типовете стелажи, които следват потока на продуктите FIFO, са стелажи за преминаване, картонени стелажи и стелажи за палети. Има и опция за комбиниране на няколко типа стелажи, за да създадете модул за избор.

LIFO съхранението има много предимства за ефективната складова работа. Тази система позволява продукт, поставен последен в стелажната система, да бъде изваден първи. Трябва да помислите за използването на LIFO съхранение, когато имате продукт с дълъг срок на годност или продукти, които могат да се съхраняват в насипно състояние. Ако вашата операция изисква съхранение LIFO, помислете за избор на стелаж за палети, стелаж за вкарване, стелаж за избутване или комбиниране на стелажи.