Интересни факти за испанския език

Знаете ли, че испанският език е вторият най-разпространен в света? И нещо повече, той е и официалният език на Мексико. Ако искате да научите повече за този език, вижте забавните факти по-долу. Ако говорите испански, тези факти със сигурност ще ви помогнат да станете още по-осведомен носител на езика!

Произход и разпространение

Знаете ли, че испанският език се състои от над 300 различни думи? Всъщност сигурно сте чували много от тях, но може да не знаете значението на всички. Всъщност може да се изненадате да разберете, че думата „murcielago“ означава пет. Това също е литературна дума, означаваща „котка с пет очи“.

Знаете ли, че испанският език има своите корени в древния Рим и арабските култури? Историята му е завладяваща и е чудесен начин да ви вдъхнови да научите езика.

Испанският език има латински корени и въпреки това съдържа стотици думи от арабски. В резултат на това езикът е широко използван в целия южен регион на страната. И въпреки това, испанският запазва архитектурата и изкуството на арабите. Тези думи са отразени в Алхамбра, испаноезичната столица на Гранада. Това е перфектен пример за това как езикът е повлиял на историята.

Докато испанският език е официалният език на Испания, той е и официален език в 18 американски щата, Британската общност на Пуерто Рико и африканската нация Екваториална Гвинея. Поради това голямо разнообразие от говорители, испанският език се използва в широк спектър от комуникации. И докато граматичните правила на испанския език се основават на латински думи, латинската азбука има повече букви от английската.

Независимо дали се интересувате от испанската култура или нейния произход, испанският има интересна история и може да бъде чудесен начин да се вдъхновите да научите повече за този завладяващ език. Освен това, е широко разпространен и може би вторият най-популярен език в света.

Въпреки че езикът има латински корени, той също така запазва стотици арабски думи. Езикът се използва силно в Южна Испания, както може да се види на места като Алхамбра. Също така се използва широко в литературни произведения. И може да бъде полезно да знаете, че най-ранните писмени сведения за испански език датират от 964 г. пр. н. е., когато първите писмени сведения за испански език са открити в ръкопис, наречен Las Glosas Emilianus, религиозен ръкопис, написан на латински.

В света има приблизително 500 милиона носители на испански. До 2050 г. Съединените щати ще бъдат най-голямата испаноговоряща страна в света. Въпреки че испанският е официалният език на Испания, той се говори и в Андора, Гибралтар и Мароко.!

Испанският език в България

Сигурно ще се изненадате, че в България испански език се изучава в много от университетите и училищата по задълбочени програми, които подготвят успешно лингвисти и преводачи. В някои от тях дори има гостуващи лектори, чийто майчин език е испанският. Това е причина в страната ни да има много добре подготвени специалисти, които ще ви помогнат, ако имате нужда от превод от испански на български език!