Ефективни презентационни техники, които много ще ви помогнат

Ако ви предстои да изнасяте презентация пред своите колеги и шефове, то вероятно искате да се представите на възможно най-високо ниво. И ние ще ви помогнем. Ето няколко ефективни презентационни техники, които могат да ви изстрелят във върховете на вашата кариера!

Използвайте нагледни примери

Използването на снимки във вашите презентации, вместо думи, може да удвои шансовете за постигане на целите ви.

Бъдете кратки

Има стара поговорка, която гласи: „Никой никога не се е оплаквал, че презентацията е твърде кратка.“ Нищо не убива презентацията повече от това да продължавате твърде дълго с нея.

Има някои преподаватели в университета, които може би ще ви смъмрят за кратката презентация (повечето преподаватели не виждат проблем да продължават с часове), но за повечето хора е по-кратката презентация е не само по-интересна, но и знак на професионализъм.

Дръжте презентацията си под 22 минути, ако можете.

Използвайте правилото „Три“

Една проста техника е, че хората са склонни да запомнят само три неща. Разберете какви са трите съобщения, които искате вашата аудитория да запомни, и структурирайте презентацията си около тях.

Използвайте максимум по три точки на слайд.

Репетирайте

Практиката прави перфектното изпълнение. Много експерти казват, че репетицията е най-голямото и важно нещо, което можете да направите, за да подобрите представянето си. Изпълнете презентацията си на глас поне четири пъти. Един от тях трябва да бъде пред истинска, страшна публика. Семейство, приятели или колеги. Дори кучето е по-добро от нищо.

Разказвайте истории

Всички презентации са вид театър. Разказвайте истории и анекдоти, за да илюстрирате точките. Всичко това помага да направите презентацията си по-ефективна и запомняща се.

Видео на себе си

Настройте видеокамера и снимайте своето представяне. Ще видите всякакви грешки, които правите, от това как стоите, до това колко добре е структурирана вашата презентация.

Знайте какъв слайд предстои

Винаги трябва да знаете, когато презентирате нещо, кой слайд следва. Звучи много убедително, когато казвате „На следващия слайд ще видите …“, вместо да сте объркани, когато се появи следващият слайд.

Имайте резервен план

Законът на Мърфи обикновено се прилага по време на презентация. Технологията не работи, има прекъсвания на захранването, проекторът не работи, някой разлива кафе отпред, няма достатъчно захранващи кабели, няма високоговорители, презентациите се показват странно на лаптопа – всичко това са неща, които са се случвали на много хора преди вас. И ще продължават да се случват.

Затова – имайте резервен план. Вземете със себе си следните елементи – разпечатан набор от слайдове – (можете да ги държите до аудиторията, ако е необходимо), CD или флашка с вашата презентация, лаптоп с вашите слайдове в него. Само в случай, че нещо се обърка.

Познайте какво? Когато имате резервни копия – рядко трябва да ги използвате. Да, Мърфи винаги ще бъде жив.

Разгледайте стаята за презентации

Пристигнете по-рано от всички други хора и разгледайте стаята за презентации. Трябва да се уверите, че виждате вашите слайдове, заредени на компютъра и работещи на екрана. Разберете къде ще трябва да застанете.

Не забравяйте, че публиката е на ваша страна

Независимо дали изнасяте бизнес план в заседателна зала или говорите като лектор на конференция, независимо дали говорите с шепа колеги или с колежани… Публиката е там по една причина. Вие.

Спокойствие и само спокойствие – то ще ви отведе на правилното място. А професионализмът и овладените техники ще ви накарат да се гордеете със себе си!