Едно рали, една сбъдната мечта от Орлин Алексиев

Изключително голям фен съм на автомобилните спортове. Особено голямо удоволствие ми доставя да наблюдавам офроуд състезанията. А едно от най-големите е рали Дакар. И благодаря на Орлин Алексиев, че ме накара да се вълнувам толкова много.

За първи път рали Дакар се провежда през 1979-а година, а идеята за неговото организиране е на Тиери Сабен. През 1977-а година той участва на рали Абиджан-Ница, където се губи с мотора си в либийската пустиня. Така му хрумва идеята, че подобен тип надпревара би била особено атрактивна както за участниците в нея, така и за зрителите. И ето, че на 26 декември се поставя началото на една нова ера в автомобилните състезания с рали Дакар.

На стартовата линия на първото издание застават 182-а ентусиасти, като в надпреварата могат да вземат участие, както професионални пилоти, така и любители автомобилисти.

През годините много популярни личности взимат участие в състезанието, а някои от най-известните са Марк Тачър, син на Маргарет Тачър, артистите Жан-Пол Белмондо, Клод Брасьор, Шантал Нобел, Джони Холидей, Жерар Льонорман, Карлос Сайнц, Джаки Икс и много други.

Много интересно условие на рали Дакар е, че състезателите могат да избират вида на превозното средство. Дали това ще бъде мотор, бъги, АТВ, автомобил – преценката е тяхна.

Като привърженик на този вид спорт, много исках да видя и българско участие на състезанието. И това се случи. През 2011-а година АТВ пилотите Петър Ценков и Тодор Христов застават на стартовата линия в Буенос Айрес. Христов успя да стигне до етап 6 на надпреварата, но след катастрофа не успява да продължи състезанието по медицински причини. Петър Ценков, от своя страна успешно стигна до финала на надпреварата.

Следващата година тръпнах в очакване, защото на старта на рали Дакар отново заставаха български представители – Петър Ценков и Младен Вачков. Повреда попречва на Вачков да завърши състезанието, но Ценков достигна своя втори финал в престижното рали.

През 2013-а година бях особено въодушевен, защото българското участие този път включваше автомобили. Петър Ценков се яви за трети пореден път, но този път с автомобил Opel Antara RR и навигатор Иван Маринов. На старта застанаха и дебютантите Орлин Алексиев и Пламен Николов, а те се включиха в надпреварата с BMW X1 Proto. Тодор Христов също се включи в надпреварата, отново с АТВ.

Орлин Алексиев

Състезанието се развиваше много добре и за трите български машини, докато след третия етап двигателя на ATV-то на Христов не издържа и така българският пилот отпадна от надпреварата. За разлика от него, и двата автомобила успяха успешно да стигнат до финала в Сантяго. А най-радостното за мен беше, че Орлин Алексиев записа най-доброто българско представяне до този момент в надпреварата –  17-то място в класа и 61-во в генералното класиране.

На следващата година Орлин Алексиев отново е на старт линията този път с автомобил Fiat Freemont, но проблеми с качеството на горивото не му позволяват втори успешен финал.

Много силно се надявам успехът на Орлин Алексиев да се повтори и дори да бъде подобрен, защото българските привърженици на автомобилните спортове имат нужда да наблюдават родни представители.