Блестящият свят на Swarovski

Днес компанията Swarovski е лидер в производството на кристали и славата ѝ се носи по целия свят. Редица известни дизайнери са обсипвали тоалетите, обувките и аксесоарите си с тези фини и бляскави камъни, които пречупват светлината по магически начин. Вероятно вие също познавате марката, но знаете ли как започва всичко?

Е, ще ви издадем, че историята на Swarovski всъщност е историята на едно креативно момче, което успява да създаде революция за милиони. Ако ви е интересно да научите повече, в тази статия ще ви разкажем най-любопитните факти за живота на Даниел Сваровски и неговото творение.

Кой е Даниел Сваровски?

Ако някога сте се чудили от къде бранда Swarovski получава своето име – просто е. Той носи името на неговия създател – Даниел Сваровски. Даниел е роден през 1862 г. в Северна Бохемия, тогава част от Австрийската империя. Израства в семейството на майстор-стъклар. Баща му от рано започва да му преподава семейния занаят и Сваровски бързо се научава как да обработва стъклото. Тези умения ще се окажат ключови за бъдещето му развитие.

Една брилянтна идея

Когато е двадесет годишен, той посещава първата Изложба на електричеството във Виена. Там има възможността да види изключително интересни машини и изобретения на брилянтни умове като Томас Едисон и Вернер фон Сименс.

Това го вдъхновява и младият стъклар се заема с нелеката задача да създаде машина, която да отсича и шлифова стъклените кристали до съвършенство. На същото изложение Сваровски среща и братята Вайс, които стават негови съдружници и заедно основават собствена компания за бижута.

Даниел Сваровски в крайна сметка успява да създаде невиждана до този момент технология, която създава перфектни кристали, много по-бързо и по-добре от майсторите, които работели изцяло на ръка. Тази технология е патентована през 1892 г. и до днес стои в основата на успеха на компанията Swarovski и високата цена, която кристалите поддържат през годините.

От еделвайса до лебеда на Swarovski

Първото лого на компанията, което Сваровски лично избрал, било красивото цвете еделвайс – едно от най-обичаните в Австрия. То е символ на чистотата и красота, а също тогава се е свързвало с алпинизма. Пред годините логото на компанията, както и името й, са претърпявали известни корекции. Запалените фенове на марката много добре познават съвременното лого, което започва да се използва от 1988 г. – надпис Swarovski, придружен от красив лебед. Грациозната птица символизира чистотата и елегантността на кристалите, както и гъвкавостта на компанията през годините.

Невероятният музей на Swarovski

Swarovski е бранд, който не спира да очарова, вдъхновява и изумява своите почитатели. За 100-годишния юбилей на компанията, беше открит специален музей, под формата на пещера, наречен “Кристалният свят на Сваровски”. В него са разположение цели 14 огромни зали, изпълнени с изящно изкуство и оптически илюзии, създадени с помощта на популярните кристали и много светлини. Там може да разгледате и различни предмети, украсени със Swarovski елементи.

За любителите на шопинга, добрата новина е, че в пещерата е поместен и най-големият фирмен магазин на марката, от където може да си купете изящен часовник Сваровски, красиви аксесоари, бижута, обувки с камъни и още много интересни неща. Така, че ако имате път към Австрия, включете го в списъка си с дестинации, които искате да посетите.