Правила за избор на обувки

Когато сте на крак през целия ден, последното нещо, което искате, са болящи и уморени крака. За да предотвратите това, препоръчваме да си купите удобни обувки, които да ви стоят добре. Не всички обувки обаче са проектирани с оглед на удобството. Много хора са склонни да пренебрегват влиянието на обувките върху краката си, докато не започнат да изпитват болка или затруднения при ходене. Най-добрият начин да предотвратите това е като изберете правилните обувки за вашите нужди. Спазвайте тези правила, когато купувате нови обувки:

Стойте далеч от токчетата на платформа.

Платформените токчета са на мода, но тези обувки крият сериозен риск за здравето. Носенето на токчета на платформа, които са по-високи от два инча, може да доведе до състояние, наречено плантарен фасциит. Това състояние се причинява от неестествения натиск, който се оказва върху стъпалото при носене на обувки с висок ток. То може да причини болка в петата и долната част на стъпалото и дори да доведе до дългосрочна нетрудоспособност. Ето защо е толкова важно да се избягва носенето на обувки с висок ток. Вместо това изберете чифт обувки с нисък ток, тъй като те са много по-удобни и безопасни. Ако непременно трябва да носите обувки с висок ток, опитайте се да ограничите времето, прекарано с тях, до не повече от два часа на ден.

Избягвайте прекалено тънките обувки.

Ако обичате да носите стилни, високомодерни маратонки, няма нищо по-досадно от това да трябва да увеличите размера на обувките (и да похарчите повече пари), защото са твърде тесни. Избягвайте този проблем, като избягвате прекалено тънки обувки. Ако носите чифт обувки, които имат по-скоро усещане за чехли, вероятно те са твърде тънки за краката ви. По-широките обувки предлагат повече опора, което е изключително ценно, когато ходите на дълги разстояния или стоите продължително време.

Не купувайте обувки от синтетична кожа.

Синтетичната кожа е модерен материал, който се среща в много стилни обувки. За съжаление синтетичната кожа не е много дишаща, което може да доведе до изпотяване и миришене на краката. За щастие има много стилни обувки, изработени от естествена кожа. Естествената кожа е изключително дишаща и позволява на краката ви да „дишат“ правилно. Освен това тя е много по-издръжлив материал, който може да издържи на изпитанието на времето. Ако си купувате чифт кожени обувки, уверете се, че те са изработени от естествена кожа. Пълнозърнестата кожа е най-висококачествената кожа, която е налична. Тя е издръжлива, дълготрайна и изглежда страхотно. Преди да се ангажирате, изпробвайте различни марки и видове обувки.

Ако прекарвате по-голямата част от деня си на крак, може би ще е по-добре да използвате спортни обувки, разбира се ако професията ви го позволява, все пак не може да отидете на бизнес среща с кецове.  Но ако предимно прекарвате по-голямта част от работното си време на бюро можете да заложите на спортно-елегантни обувки. Независимо от това колко ежедневен или официален е стила, който се поддържа във вашият офис, има един аксесоар, който никога не може да излезе от мода – перфектният чифт обувки. Обувките са това, което завършва облеклото и прави визията перфектна.