Защо е важна употребата на слънцезащита целогодишно?

Хората често използват слънцезащитни продукти през летните месеци, но не бива да ги пренебрегваме и през останалата част от годината. Може би се чудите какво ако стоите предимно на закрито? Трябва ли да носите слънцезащитен фактор всеки ден?

Често смятано, е че слънцезащитните продукти са нужни само за престой на плажа или излагане на силно слънце за дълъг период от време. Много хора ги имат под ръка само през летните месеци, но всъщност трябва да нанасяте слънцезащита всеки ден, независимо дали е слънчево или облачно. Ако смятате, че може да пропуснете защитата в облачен ден, ви съветваме да преосмислите това решение, понеже до 80% от слънчевите лъчи могат да преминат през облаците. Наистина е важно да използвате предпазваща от слънцето козметика всеки ден или може да изложите кожата си на голям риск.

В статията ще разгледаме как слънцето влияе на кожата, ползите от нанасяне на слънцезащита и защо е препоръчително това да бъде всеки ден, дори и в мрачните такива.

Предотвратява увреждане на кожата:

Поглъщането на ултравиолетова (UV) светлина може да причини неприятно слънчево изгаряне. Това е радиационно изгаряне на кожата. Можете да видите слънчева светлина или да почувствате топлина, но не можете да видите или почувствате UV радиацията. Вероятно мислите, че вредните ефекти от слънчевото изгаряне изчезват, след като червенината избледнее, но това не е така. Опасността далеч надхвърля всяка краткотрайна болка и дискомфорт, защото след избледняване на слънчевото изгаряне остават трайни увреждания. UV лъчите проникват дълбоко в слоевете на кожата и щетите върху клетките могат да бъдат невъзвръщаеми. Дългосрочните ефекти от слънчевото изгаряне не само ще ви оставят състарени, но и с риск от рак на кожата.

Предпазване от UV светлина и рак:

Слънцезащитният крем е важно превантивно средство, което трябва да използваме през всички сезони. UV лъчите присъстват винаги и те са причина за вредата от слънцето и появата на меланоми. Снегът отразява тази светлина, допринасяйки за опасността от слънчево изгаряне. Трябва да знаете, и че с нарастването на надморската височина, се увеличава влиянието на UV лъчите, така че слънцезащитният крем е от значителна важност и за планинските разходки или зимните ски почивки.

Лъчите, които увреждат кожата ни са два основни вида, като и двата вида могат да бъдат причина за поява на кожен рак:

  • UVA пенетрират дълбоко под кожата и я състаряват;
  • UVB са отговорни за повечето слънчеви изгаряния.

Слънцезащитата блокира тези лъчи, което рязко намалява възможността да изгорите. Трябва да се погрижите винаги да носите със себе си нещо бързо и лесно за нанасяне като спрей слънцезащитно олио. Убедете се, че слънцезащитният продукт блокира и двата вида лъчи (UVA и UVB). Нанасяйки слънцезащитен крем всеки ден, ще намалите наполовина риска от развитието на рак на кожата!

Бори се срещу стареенето:

Дерматолози казват, че слънцезащитните продукти могат да отложат преждевременното стареене.

Стареенето и бръчките често се дължат на прекомерно облъчване от слънчева светлина. Годините увреждане от слънцето водят до поява на финни линии и бръчки. В резултат – изглеждате по-възрастни, отколкото сте в действителност. Някои учени прогнозират, че до 90% от визуалното стареене идва от часовете прекарани под слънцето. Ако все пак държите на бронзов загар през летните месеци, можете да съкратите периода на излагане на директна слънчева светлина като използвате масло за тен. Вредата върху кожата, предизвикана от ултравиолетовите лъчи, се характеризира с пигментни петна, по-задебелен, груб вид на кожата и разграждане на колагена, което насърчава увисването и бръчките. Освен че подпомага в поддържането на гладък и равномерен тен на кожата, слънцезащитният крем помага и да се избегнат тези негативни последици от продължително излагане на слънце. 

Ежедневното нанасяне на слънцезащитен крем върху изложените на слънце зони е от съществено значение. Винаги трябва да приоритизирате защитата на кожата ви от вредните UV лъчи. Те не се блокират от облачността, тоест дори слънцето да не се вижда, вие все още сте изложени на слънчева радиация. Ако сте се чувствали обезсърчени от досадният бял слой, който често остава върху кожата, винаги можете да изберете продукт под формата на олио. Надяваме се, че вече сте убедени да използвате слънцезащитни продукти през цялата година!