Розова вода в грижата за красивата кожа и коса

Розата е емблематично цвете за българската култура и икономика. Легендарното розово масло е било и продължава да представлява интерес за световноизвестни козметични и парфюмерийни компании от най-висок ранг. То е част както от емблематични аромати, така и от ефикасни козметични средства.

Един от продуктите, който се получава при дестилацията на розово масло е розовата вода. Тя е популярна и силно търсена не само у нас, но и по цял свят. И това съвсем не е случайно, имайки на предвид огромния брой от ползи за кожата и косата, които ни носи българската натурална розова вода.

Успокояващо и възстановяващо действие на розовата вода

С розова вода се препоръчва да се третират различни по вид и произход кожни раздразнения. Тя успокоява, регенерира и ускорява лечението. Освен това, розовата вода има омекотяващо и терапевтично действие при подпухване и зачервяване на кожата.

В тази връзка в дерматологията тя представлява едно от най-честите средства за контролиране на розацея и екзема. Едновременно с това, розовата вода действа успокояващо и върху скалпа, с което помага да се преодолеят проблеми като пърхот и косопад в следствие на възпалителни процеси на кожата на главата.

Антибактериални свойства на розовата вода

Според кожните лекари тя разполага с мощно превантивно действие срещу развитието на сериозни инфекции. Розовата вода е доказала и терапевтичните си свойства при вече настъпили вирусни или бактериални заболявания в трите дермални слоя. В тази връзка, съвременната медицина дори я възприема за отлично лечебно средство и при възпаления в гърлото, както и други симптоми при грип и настинка.

Още за защитните свойства на розовата вода

Проучванията сочат, че водата, получена от дестилацията на розови листа, разполага със силни антиоксидантни качества. С други думи, тя има анти-ейдж свойства и може значително да забави стареенето на кожата. Антиоксидантната защита обаче се изразява и в друго направление.

Розовата вода на практика спомага за неутрализирането на свободните радикали и химикалите във външната среда, които попадат главно през нашата кожа. Така те застрашават не само външния ни вид, но и всички останали клетки в организма.

При навлизането на свободните радикали в тялото – без значение в кой точно орган – ако липсват достатъчно активни антиоксиданти, клетките се оксидират. По този начин настъпва тяхното увреждане, а впоследствие и клетъчна смърт. Когато обаче в тялото работят достатъчно антиоксиданти до такава не се стига. Розовата вода може да ги осигури както при вътрешен, така и при външен прием.

Тройно действие за красива кожа с розова вода

Най-често тя се нанася върху чиста кожа, макар че сама по себе си розовата вода има и дълбоко почистващи свойства. По-популярно обаче е нейното тройно разкрасяващо действие. То се изразява в подхранване, стягане и овлажняване. Добре хидратираната кожа сияе и изглежда свежа. В същото време тя винаги има нужда от допълнително подхранване, а при стягането й се добива съвършен младежки и красив вид! Розовата вода може да направи всичко това за вашата кожа и то само с едно нанасяне дневно.

Как помага розовата вода за поддържането на косата?

Мнозина фризьори, но и дерматолози, препоръчват впръскването на розова вода както в корените, така и по дължината на косата. Редица почистващи средства, както и балсами, маски и серуми също включват в състава си дестилирана вода от листа на рози. Причината е, че розовата вода действа омекотяващо и възстановяващо и върху косата. Като най-известно обаче е нейното свойство да укротява непокорната коса, както и да хидратира в дълбочина косъма.

Розовата вода е отлично козметично натурално средство с множество приложения. А най-голямото му предимство е, че е безвредно, достъпно и хипоалергенно!