Практични съвети за по-функционална кухня

Има хора, за които тяхната кухня е просто една от стаите в дома и те рядко се задържат в нея за дълго време. Обратно, има хора, за които тя е любимо място в дома, място, където да развихрят кулинарните си умения и да създадат вкусни ястия, с които да зарадват цялото семейство.

Вторият тип хора имат нужда от функционална кухня, която да бъде удобна и практична, за да може с лекота да извършват различните домакински дейности – миенето на съдове, подготовката на хранителните продукти, приготвянето на ястията и т.н. В такава кухня всеки един детайл е от значение. За да ви помогнем да създадете вашата функционална кухня, сме подбрали няколко умни и лесно приложими съвети, с които да постигнете максимално удобство. Вижте кои са те:

Изборът на мивка е ключов

Щом става въпрос за функционалност в кухнята, мивката е един от основните акценти, на които трябва да обърнете внимание. Тя трябва да отговаря изцяло на вашите нужди, както и да е съобразена с възможностите на пространството. Затова основните характеристики, които трябва да вземете предвид, са размерите, броят на коритата, формата, материалът, от който е направена мивката. Не на последно място, значение има и начинът на инсталация. Най-популярния и предпочитан вариант е мивка за горно вграждане, която се инсталира в кухненския плот. Обикновено на ПДЧ плотове.  По-елегантно решение е мивката за долно вграждане, но тя изисква плот, устойчив на влага.  Такива са каменни плотове, било то от изкуствени или естествени камъни, композитни варианти, или т.нар. Compact плотове.Преди да направите покупка, помислете как ще стои избрания от вас модел мивка в кухнята. Важно е тя не само да бъде модерна и красива, но и да улеснява максимално задълженията ви.

Вградена дъска за рязане във вашата кухня

Едно модерно и практично решение е вградената дъска за рязане към мивката. Това дава повече функционалност и разширява работното място, позволявайки лесно да почиствате хранителните продукти в мивката, а след това да ги нарежете върху дъската. Още едно допълнително предимство е, че може да използвате дъската и за да покриете мивката, когато вътре има останали съдове, докато имате възможността да ги измиете.

Организирайте пространството под мивката

Шкафовете под мивката обикновено са място, където могат да бъдат складирани много неща – от верото и гъбата, до различни почистващи перилни препарати, съдове за готвене и др. Затова е много лесно в това пространство да цари пълен хаос, а вие да губите ценно време в търсене на нещото, което ви трябва. Освен това, не е изключено някой от препаратите да се разлее, оставяйки след себе си бъркотия.

За да се справите с тази ситуация, необходимо е да създадете организация на шкафа под мивката. Може да използвате отделни метални кошници, където да разделите нещата по отделни категории, за да знаете винаги кое къде се намира, а също да покриете дъното с непромокаем плат, за да предотвратите петната от разливане и бъркотията. Ако искате да откриете още по-модерно решение, металните стелажи с механизъм, който позволява лесното прибиране и изваждане, са идеалният вариат.

Специален филтър за чиста вода във вашата кухня

Имайки предвид, че качеството на питейната вода от чешмата не винаги е добро, практично решение е да поставите специален филтър. Той ще ви помогне да редуцирате съдържанието хлора, варовика и други вредни вещества във водата. Също значително ще подобри нейния вкус и качеството. По този начин може допълнително да спестите средства от редовното купуване на бутилки с минерална вода. А и ще намалите употребата на пластмаса, която причинява редица проблеми за околната среда.

Това са няколко полезни и практични съвети, които не изискват огромни усилия, за да бъдат приложени, но ще допринесат значително за удобството и функционалността на вашата кухня.,