АсоБГ: Може ли да се представите накратко ?
Мариано Цочев: Здравейте, казвам се Мариано Цочев, на 25 години. Роден съм в София, но в родния си град съм живял твърде малко. Заедно с родителите ми, заради работата на баща ми, се преместихме да живеем в Париж още когато бях 12 годишен. Така основното, средното, след това 2-те години в „препа” (CPGE, подготвителен клас за бизнес училищата и други висши училища във Франция – Grandes Ecoles de Commerce) и магистърската степен (SKEMA Business School в Ница и Париж) завърших във Франция.

АсоБГ: Каква точно е областта Ви на професионална реализация?

М. Ц.: В момента съм финансов контрольор (contrôleur de gestion) във Veolia Water Technoligies, базиран в Пекин (Китай) и отговарям, от една страна, за финансовия отчет на филиалите в Югоизточна Азия (Китай, Хонг-Конг, Виетнам, Тайланд, Филипините, Шри Ланка, Монголия и Малайзия) към седалището ни в Париж, а от друга страна, помагам за реализирането и мониторирането на бюджетите, както и давам реалистична картина на дейността ни на компанията.

АсоБГ: Какви университетски специалности може да избере човек, за да е в добра позиция на пазара на труда в тази област?

М. Ц.: Франция предлага богат избор от специалности за този вид позиция (университети, IAEIUTécoles de commerce), но най-популярната може би е „финансов контрол и одит”. Важно е обаче кое учебно заведение ще изберете – колкото е по-престижно, толкова ще ви е по-лесно да намерите позиция в началото на кариерата си, докато още нямате натрупан специфичен опит. И, магистърската степен е задължителна основа за интересна позиция и добро заплащане.

Пазарът търси опит и „нетипични кандидати“ затова съм се стремил към възможности за стажове по специалността ми, които да „изпъстрят“ CV-то ми с международен опит. За да допълня профила на „подходящия“ кандидат, бих насочил вниманието към участие в извън училищни дейности (асоциации, спорт и т.н.), защото те развиват различни умения, а и контакти с различни хора.

АсоБГ: Какви качества трябва да притежава човек в този бранш?

М. Ц.: Според мен едно от най-важните качества е да сте отворени към различните хора, да сте любопитни и про-активни. За да работите ефикасно трябва първо да разберете бизнеса на компанията (да продаваш компютри е различно от това да строиш къщи, например, разноските са различни, съответно и виждането и начините на управление на мениджмънта са различни), затова не трябва да ви е страх да отидете и да говорите с някой мениджър или управител и да задавате въпроси, а след време да сте този, който да предложи различна идея за оптимизация на процес например. Всичко друго се научава с малко теория и повече практика.

АсоБГ: Какъв беше вашият избор на специалност конкретно? Как стигнахте до позицията, която заемате в момента?

М. Ц.: За мен изборът беше сравнително лесен. Още от гимназията съм с профил „счетоводство и финанси”. Учителите ми ме посъветваха да направя две години „препа”, а после влязох в бизнес училището, където продължих с финанси.

По време на първите две години в бизнес училището направих 4 месеца стаж в единствена верига френски хлебарници в Пекин, а после 6 месеца в Индия. Реших, че ми е необходим още опит и се насочих към „année de césure” (доста популярна форма на „едногодишно прекъсване” между първа и втора година на магистърската степен, през което запазвате статута си на студент). Тогава за първи път се докоснах до сегашната си професия – финансов контрольор (младши) във Франс Телеком.

За да запазя връзката теория – практика – опит, в последната учебна година, реших да потърся възможност за „contrat d’apprentissage” (или „contrat d’alternance”) – договор, който ми позволи да ходя два дни на училище и три дни работа, като ми покрие разноските по образованието (10 000 Евро), а и да получавам заплата. Така започнах работа в Луи Вуитон, Париж, отново като финансов контрольор (младши).

В момента вече съм VIE (Volontariat International en Entreprise) към VeoliaVIE е специфичен договор, предлаган от френското правителство на завършили студенти (до 28 години), които да получат максимум 2 годишна мисия във филиал на френска компания извън Франция. Под формата на volontariat(доброволчество) се избягват данъци от страна на работодателя както и на работещия. Най-лесният начин да потърсите такъв тип договор е да питате вътрешно в избрана компания или да следите сайта www.civiweb.com.

АсоБГ: Кои са другите възможни направления, по които може да поеме човек с вашата специалност?

М. Ц.: Много от моите колеги се ориентираха към одит кабинетите „Big 4” (KPMGPWCDeloitteEY) или по малки от типа на MazarsCap Gemini и т.н.. Това също е много добър вариант, даващ добра професионална перспектива и развитие.

АсоБГ: Кои са, според вашия опит, позитивните и негативните аспекти на работната среда във Франция? Има ли разлика с работната среда на френски фирми зад граница?

М. Ц.: Позитивите са най-вече свързани с колегите и високото ниво на професионализма им. Благодарение на тях научих много за тънкостите на професията.
Негативи, бих казал, са високите данъци, който тепърва ще трябва да плащам

Разлика с работната среда в Китай има. Дори компанията да е френска, не трябва да се забравя, че си чужденец и че е редно да уважаваш културата и хората, с които ще работиш. Процесът на адаптация обаче е и за двете страни.

Във финансовия отдел до голяма степен нещата се „диктуват” от седалището (отчетите са унифицирани за всички филиали), но бизнес отношенията с клиенти са коренно различни от европейските и това е напълно нормално.

АсоБГ: Смятате ли, че наученото Ви позволява да се развивате еднакво добре в България, във Франция или в друга държава?

М. Ц.: В момента работя в една от най-бързо развиващите се икономики в света − Китай − и това е безспорен опит, който ми помага да развия качества и умения, които ще ми бъдат от ползва в бъдеще. Определено мисля, че да добиеш опит в голяма компания извън страните, които познаваш, е изключително важно.

АсоБГ: Кои са големите трудности през които сте минали като студент/работещ в чужбина? А кои са били най-приятните моменти?

М. Ц.: Трудностите, с които аз съм се сблъсквал в Париж са най-вече битови: намирането на квартира, издръжката докато си стажант или „apprenti”, но все пак Франция е силно социална държава и помага да свържем двата края докато стъпим на краката.

Най-приятните моменти са срещите с всички уникални хора, с които имах възможността да се запозная или да работя през последните години чрез АсоБГ, чрез училището ми, както и по време на пътуванията ми по света.

АсоБГ: Какво бихте препоръчали на човек, на когото му предстои да кандидатства?

М. Ц.: В много от случаите, когато завършваме училище, не знаем на къде да се насочим. Препоръчвам кандидатът да се насочи в посоката, към която го влече сърцето му. Хубаво е да се срещне с професионалисти, които работят в бранша, който го интересува, за да придобие представа за работата.

АсоБГ: И сега накъде? Какви са плановете Ви занапред?

М. Ц.: Още година съм в Китай. След това планирам да се върна за няколко години във Франция, във Веолиа или друга голяма международна компания, и разбира се, да опитам и в Родината си…но в същото време си казвам, че светът е голям и съм готов за някое ново предизвикателство, което ще ме отведе на интересно място и срещне с интересни хора.