Косенето с ръчна коса може да бъде опасно

Ръчната коса е като малко дете – идва без инструкции и без предупреждения. Точно заради това е много важно да се обърне внимание на безопасността при косенето на ръка. Ръчната коса е опасна не само докато косите с нея, ами и когато закрепяте дръжката за острието, или дори когато я пренасяте от място на място. За съжаление, много малко материали са посветени на темата за безопасността. Има филмови постановки, които са се възползвали именно от страшно изглеждащото острие и са го превръщали в главен елемент на действието си. Сами ще се досетите за кое филмово заглавие говорим.

При всяко положение обаче, тези от вас, за които косенето е удоволствие, а не сценарий на филм, ще намерят много полезни съвети в нашата статия. Четете по-надолу, за да видите какво сме ви подготвили.

Кои са рисковите ситуации, когато косим с ръчна коса?

Закачането на острието

Косите се състоят от две части – острие и дръжка. Острието се закача за дръжката посредством завинтване или начукване. Най-добрият вариант при закачане e дръжката да е стабилно застопорена на земята. Острието се държи с една ръка, а с другата се закрепя. Важно е да е поставена дръжката на земята, така че да не се хлъзне.

Косенето

При самото косене няма опасност за косача, защото острието е закачено за далечния край на дръжката и не стига до човека. Самото му позициониране е измислено практично,за да не се случват инциденти. Опасност има за други хора, които стоят в близост, за кучета и за добитък също. Всички трябва да са поне на 4 метра разстояние.

Наточване на ръчна коса с брус

Това е едно от най-опасните действия, защото ръката е близко до острието. Опитните косачи хващат дръжката на косата вертикално на земята и поднасят острието към гърдите си, но на известно разстояние. Първоначално трябва да се премахне останалата трева, като това е най-безопасно да се направи с ръка, държаща още трева. Движението е по острието, в посока от дръжката към върха. Ако не се премахнат тревичките е много възможно, камъкът с който ще точим да не си свърши работата качествено.

След като приключим с чистенето, хващаме острието с палец и показалец и много внимателно минаваме по дължина, за да проверим, дали всичко е наред. Ако има някакви огъвания, пукнатини или вдлъбнатини ще ги усетите лесно по този начин.

Най-голямата грешка при точенето е желанието с едно движение да се мине цялото острие. Много по-правилно е с къси движения да се минават отделни малки части. При дългото движение, ръката остава уязвима и може да станат инциденти. Като цяло, точенето на острието не е препоръчително да се извършва от хора, които нямат опит.

Начукването на острието към дръжката

Ако вашата ръчна коса е такава, че с помощта на чук, се закрепя острието към дръжката, тогава към тези удари трябва да се подходи с повишено внимание. Подпирайки острието на колене,трябва да не сте по къси панталони, даже, ако имате някое одеяло под ръка използвайте направо, него да го наметнете върху краката ви. Ударите трябва да са премерени и да са предимно в средата на острието, въпреки че не удряте директно върху дръжката, то пак ще се набие там. В противен случай, избирайки единия или другия край има вероятност да ударите прекалено силно и острието да падне на една страна наранявайки вас или хората, животните около вас.

Ходенето с ръчна коса

Това е едно от нещата, за които никой не мисли първоначално, но пренасянето на коса, може да бъде много опасно. Представете си едно дете, което се опитва да носи и да ходи с толкова голямо острие. В тази ситуация има милиони неща, които могат да се объркат. Най-сигурното носене на косата е на рамото, така няма значение на каква височина е човека, острието няма да го нарани. Посоката на сочене може да е нагоре към небето. Другият вариант е да държите косата с една ръка, острието да е пред вас и надолу. Ако ходите с други хора, те трябва да вървят до вас. Ако случайно теренът не го позволява, може да вървят отпред или отзад но поне на 3 метра разстояние.

Ръчната коса в покой

Когато не се използва, косата трябва да е закачена на някое дърво или ограда, но на достатъчно голяма височина, че да не се блъсне никой в нея. Ако няма дървета и огради, може да се подпре на някоя стена, ако и това не е вариант, в краен случай може да се остави на земята, само че острата част на острието трябва да е обърната към почвата.

За да е по-удобно на всички, които сега започват да косят с ръчна коса, може да се снабдят и седин чифт меки ръкавици. В противен случай може да се ожулите и да си направите белези при стискането на дръжката на косата. Изобщо използването на ръчна коса никак не е лесно. Много рискове са възможни и много инциденти могат да се случат. От друга страна всичко това може да бъде избегнато с косачка-робот или моторна косачка. Те позволяват бързо и лесно косене без вероятност да се порежете или да пострадате докато поддържате моравата си.

коси закачени на стената