Какво трябва да знаете за битумните керемиди

Меките или гъвкави плочки съчетават здравината на метала, гъвкавостта на битума и екологичността на керамиката. Всичко това, заедно с ниската цена, направиха материала популярен преди няколко години. Но има много неща, които трябва да знаете за меките плочки, преди да ги купите.

Гъвкавите битумни керемиди се състоият от няколко слоя битум, полимерни добавки и минерални чипове. Керемидите представялват своеобразна  многослойна „торта“. В центъра има – платно, импрегнирано с битум от минерални влакна и органични смоли (фибростъкло). То е това, което дава сила на цялата структура. Горна и долна част на  платното са – два слоя битум с полимерни добавки, които придават гъвкавост на материала. Предният декоративен слой е направен от минерален чипс или базалтов гранулат: той изпълнява защитна функция и придава на битумните керемиди красив вид.

Това покритие е подходящо за куполни покриви и всякакъв климат. Гъвкавите керемиди се вписват лесно дори на сложни покривни конструкции с куполи и извити повърхности. Прилепват плътно към покрива, поради което осигуряват надеждно уплътняване там, където класическите листови материали не могат да се справят. Битумът в производствения процес е обогатен с полимерни добавки. В региони с горещ климат се използват плочки с атактичен полипропилен: той прави материала устойчив на ултравиолетова светлина и високи температури. В региони с екстремни температури – с изкуствен каучук. Той е по-еластичен, следователно по-траен при всякакви метеорологични условия – горещо лято или студена зима. В централната зона на Русия особено популярен е окисленият битум, който допълнително се обработва с кислород, така че може да издържа добре на ниски температури. Керемидите от окислен битум не са толкова гъвкави, колкото материалите с други добавки, но са значително по-евтини.

Покритието от битумни керемиди служи поне 50 години Гъвкавите керемиди не са обект на корозия или биологични повреди. Ако се спазва простата технология за монтаж, може да се постигне дълъг експлоатационен живот – както вече споменахме най-малко 50 години. Яркият цвят на горното покритие ще се запазви превз всички години, тъй като слоят от трохи не избледнява на слънце. Материалът не провежда електричество, така че няма нужда да се инсталира мълниезащитна система. Дебелината на готовото покривно покритие е приблизително 1,5 см, поради което гъвкавите керемиди осигуряват добра звукоизолация. За сравнение: дебелината на металната плочка е само 0,5 мм.

Източник: https://armormat.com/bitumni-keremidi/