Какви видове професионални котлони има?

Професионални котлони могат да бъдат открити във всякакви разновидности. Те се базират на редица главни черти, които варират в диапазон с широки граници. Изборът на професионален котлон е трудно да бъде направен, ако не познаваме всички видове възможности. Затова в тази статия кратко ще разгледаме какви видове професионални котлони има на пазара.

 

Спрямо вида захранване

Спрямо вида на захранването видовете професионални котлони се поделят на две главни групи: газови и електрически. Газовите, както става ясно, разчитат на газ  , за да оперират, което изисква наличие на газова връзка. Затова пък са много по-мобилни – могат да се ползват дори и навън, стига да имате газова бутилка. От друга страна, електрическите са по-безопасни и могат да се имплементират и в кухни, в които няма достъп до газ.

 

Според броя

Котлоните могат да бъдат единични, двойни и т.н. По-малките котлони са по-мобилни, могат да се поставят навсякъде по-лесно и осигуряват бързо приготвяне на храна в един брой прибор за готвене – тиган, тенджера и т.н. От друга страна, ако често се налага да се готвят по няколко неща едновременно (което обикновено се случва в ресторантите), то тогава ще ви трябва двоен, дори троен или четворен котлон – в зависимост от натоварването ви.

 

Котлон за палачинки

За палачинки са създадени специфични котлони, които да са най-пригодени за приготвянето на този вид храна. Повечето ресторанти нямат нужда от този специфичен вид котлон, но ако ще отваряте заведение за бързо хранене, вероятно ще искате такъв, тъй като палачинките са едни от най-търсените изделия в този тип ресторанти.

 

Индукционен котлон

Индукционният котлон е специфична разновидност, която събира все повече почитатели, понеже е значително по-безопасен, по-лесен за употреба и по-пригоден да се готвят големи порции храна. При него нагряването не се извършва от открит пламък, не се използва и електрически нагревател. Вместо това е интегрирана медна бобина, през която протича високочестотен променлив ток, създава се магнитно поле, после вихров ток, който нагрява материала на съда. Индукционните котлони могат да се използват за съдове с т.нар. феромагнитни материали, каквито са чугунът и някои от подвидовете на неръждаемата стомана. Ако искате да поставяте медни, стъклени или алуминиеви съдове, под тях трябва да се сложи специфична подложка, която да се нагрее и после да загрее съда. Основна важна характеристика на употребата на индукционни котлони е че при тях няма изгаряне на храна върху повърхността на котлона. Съответно, дори готвачите да разлеят или да изпуснат продукти върху котлона, те няма да изгорят върху него и да причинят загуба на време, затруднения и т.н.

 

Важна черта на индукционните котлони е значително по-бързото нагряване на съда. Това означава и че храната ще се готви по-бързо. Липсата на открит пламът, от друга страна, ги прави по-безопасни. Освен това са по-ефикасни от гледна точка на употребата на електроенергия. Самата повърхност на котлона не бива нагрявана. Това означава, че при почистването ще е далеч по-лесно. Цялостната употреба на професионален индукционен котлон е далеч по-лесна и по-удобна, като осигурява по-бързо приготвяне на различен капацитет хранителни продукти.