Какви са разликите между споделен и VPS хостинг?

Да откриете правилния хостинг план е от еднакво важно значение за представянето на всеки онлайн проект, който стартирате, без значение дали това е авторски блог, онлайн магазин, или фирмен сайт.

Това обаче съвсем не означава, че един вид хостинг или един конкретен план е оптималното решение за всички тези онлайн проекти. Точно обратното – всеки сайт има нужда от хостинг, който да отговори на неговите специфични нужди.

За да ви помогнем да се ориентирате по-добре в разнообразието от хостинг решения, в тази статия ще разгледаме какви са разликите между два от най-популярните видове хостинг.

Както сте видели от заглавието, става дума за споделен и VPS хостинг. Нека разгледаме какво представляват те, какво ги отличава и за какъв тип сайтове са подходящи.

Споделен хостинг

Споделеният хостинг е най-масово разпространеният вариант, който се предлага на българския пазар, а също така попада в графата за най-бюджетен избор. Той обаче е и най-базовият вариант от гледна точка на възможностите, които ще ви осигури. Какво имаме предвид?

При споделения хостинг, вашият сайт ще споделя общи ресурси, заедно с останалите сайтове, които са на същия сървър. Именно на това се дължи едно от неговите най-големи предимствата – по-ниската цена.

Ако трябва да дадем пример, споделеният хостинг много прилича на това да делите стая със вашите съквартиранти в студентско общежитие. Имате покрив над главата си и то без да плащате много.

Но ако някога сте били в подобна ситуации, знаете, че този вариант има и недостатъци – опашката пред вратата на банята сутрин, трудността да заспите на светната лампа, защото съквартирантът ви учи за изпит и т.н.

От подобно естество са и недостатъците на споделения хостинг. Тъй като ресурсите са общи, по-високото потребление на едни сайтове, може да окаже негативно влияние върху представянето на останалите на сървъра.

Казано по друг начин, ако друг сайт има промоционална кампания и привлече много потребители, възможно е вашият сайт да зарежда бавно или дори да е офлайн, което никак не е приятно и може да ви коства загуби.

Споделеният хостинг може да е чудесно решение за малки блогове или стартиращи сайтове, но определено крие значителни рискове, ако го изберете за по-големи онлайн проекти, като онлайн магазини, платформи и т.н.

VPS хостинг

Ако търсите алтернатива на споделят хостинг, бихте могли да се ориентирате към високоскоростен VPS хостинг. Какво представлява той?
Абревиатурата VPS а български език се превежда като “виртуален частен сървър”. За разлика от споделения хостинг, където ресурсите са общи за всички ползватели на сървъра, то при VPS хостинга, те са предварително разпределени.

С други думи, избирайки план, вие получавате предварително дефинирани хостинг ресурси, които са единствено и само за вашия сайт. Това елиминира най-големия недостатък на споделения хостинг, а именно че сте зависими от останалите сайтове.

Избирайки VPS решение, имате яснота и предвидимост, а ако сайтът ви расте и има нужда от повече ресурси, лесно бихте могли да се прехвърлите към по-висок план.

Това превръща VPS хостинга в отлична алтернатива на споделения. В допълнение, той е много добро решение за онлайн магазини, фирмени сайтове и големи онлайн платформи, които се нуждаят от стабилност и повече ресурси, за да осигурят добро потребителско преживяване.

Ако се интересувате от възможностите и цените на VPS хостинг планове, вижте повече тук: https://clowbe.bg/clowbe-plans.

Накрая завършваме с едно важно напомняне. Бъдете внимателни при избора на хостинг доставчик и план и се уверете, че те в най-голяма степен ще посрещнат нуждите на вашия проект.

Подходящият хостинг е в основата на успеха на всеки сайт в интернет, така че не го подценявайте, защото иначе би ви коствало ценно време и пари.