Как да се грижим за чувствителна кожа?

Чувствителността на кожата най-добре се описва като състояние на кожата, а не като тип. Кожата ви може да стане чувствителна поради различни причини, включително алергии, изключително високи или ниски температури. Както прекомерно ексфолиране, което уврежда кожната бариера, нараняване на кожата, сухо време, екзема и други генетични кожни заболявания като розацея.

Съвети за грижа за чувствителната кожа

Освен това, чувствителността обикновено се свързва с екстремна сухота на кожата, тъй като нервните окончания в сухата кожа не са добре защитени от околната среда. Това води до висок риск от подутини по кожата, пустули, ерозия на кожата и зачервяване.

Чувствителността на кожата може да прояви различни симптоми при хората, като зачервяване, парене, сърбеж и лющене са често срещаните. Тези симптоми обикновено се развиват в реакция на слънчева светлина, при използване на продукти с химия, грим или силна дехидратация.

Начини за грижа за чувствителната кожа

За да подобрите грижата за раздразнена кожа и да предотвратите обостряне на симптомите, трябва да се грижите правилно за нея. Следните съвети може да са полезни.

 1. Хидратирайте се с вода и лимон
  Препоръчително е да изпиете чаша вода с лимон щом се събудите, ако имате чувствителна кожа. Това може да бъде полезно, тъй като витамин С и антиоксидантите в лимона помагат за справяне с щетите от свободните радикали.
 2. Овлажнявайте редовно
  Тъй като чувствителната кожа често се свързва със сухота, от съществено значение е да овлажнявате кожата си редовно. Овлажнителите задържат вода в кожата, подобряват хидратацията, успокояват я, възстановяват кожните липиди и подобряват бариерата на кожата срещу влага.
 3. Подбирайте внимателно нови продукти
  Изключително важно е да избирате много внимателно продуктите си за грижа за кожата, включително почистващи препарати, сапуни, цветна козметика за лице и хидратанти. Избягвайте продукти, които съдържат химикали като парабени и изкуствени оцветители, тъй като те могат да реагират с чувствителната кожа.
 4. Редовно нанасяйте слънцезащитни продукти
  Прекомерното излагане на слънчеви лъчи може да увреди кожните клетки, което често води до кожни обриви и други проблеми. Затова е най-добре да избягвате да излизате на слънце, да покривате лицето си по време на лятната ви почивка или да използвате висок фактор за предпазване.
 5. Консумирайте балансирана диета
  Балансираната диета може да помогне за подобряване на здравето на кожата ви.
  Здравословното и балансирано хранене ще ви помогне да подобрите състоянието ѝ трайно и много по-бързо, заедно с правилно подбраните продукти. Препоръчително е да се консумира диета с повече естествени храни и по-малко преработени.

Причините за обострянето на чувствителна кожа може да са изключително много, затова ви препоръчваме да се консултирате със специалисти, които да направят диагностика на кожата ви. Така лесно ще може да определите спецификите ѝ и да се насочите към пазаруване на специалните за вас продукти. Не забравяйте, че доставчикът им има огромно значение, за да сте сигурни, че нанасяте точния състав върху раздразнената кожа.

Не се колебайте да смените козметиката за лице и да се насочите към по-природни алтернативи, които да са по-щадящи и скоро да видите реални и трайни резултати. Каква е рутината ви кожа в момента?