Как да направите спалнята по-уютна?

Спалнята е ключово помещение у дома. От нейния интериор и мебелировка зависи вашият пълноценен сън, който пък има пряко отношение към здравословното ви състояние. Без необходимата почивка за деня няма как да очаквате да се чувствате добре – и физически, и в емоционален план.

Според експертите, качеството на съня зависи изключително силно от начина, по който сте подредили своята спалня. От значение е и самата обстановка като интериор, и продуктите, с които разполагаме в леглото си. В тази връзка, дребни допълнения и модификации в помещението биха могли да внесат огромни промени за ежедневната ви почивка и пълноценен сън.

Днес, ще ви предложим няколко лесни, практични и бюджетни трика, с които да направите спалнята си значително по-уютна и комфортна.

Започнете от ключовите елементи в спалнята

Тествайте своето легло за комфорт. Бъдете критични и се замислете дали това е най-удобното място, на което бихте спали. И при най-малкото съмнение, посетете магазин за спални и легла с матрак и се замислете дали не е време за нова зона за сън. Ако нямате достатъчно средства за подобни мащабни покупки, можете с по-малко пари да промените степента на твърдост и удобство на наличния ви матрак с топер. От значение, между другото, е и възглавницата, на която спите. Понякога проблеми като шиповете във врата и главоболието могат да се дължат именно на неудобна възглавница. Заложете на анатомичен модел, ако всеки ден се събуждате с подобни оплаквания.

Сменете цветовата гама в спалнята

Това помещение предполага меки, бледи и пастелни тонове. Те трябва да носят усещане за спокойствие, хармония и баланс. Твърде ярките стени или прекалено крещящите дизайни на мебелите привличат вниманието и затормозяват съзнанието, вместо да ви предразположат към отмора и почивка. Отлични варианти за спалнята са следните нюанси: слонова кост, бледо лилаво, светло зелено или жълтеникаво.

Придайте повече мекота в интериора

Това е лесна задача, защото имате множество варианти пред себе си. Една от опциите е да постелите мек килим точно пред леглото. Мекотата, която всеки ден ще изпитват стъпалата при ставане от сън, е незаменима! Друга възможност е да отрупате стаята с декоративни възглавници. А защо не и да смените завесите с нов модел в романтичен или провинциален стил? Специално за практиците сред вас предлагаме мека пейка с ракла, в която можете да съхранявате лични вещи, спално бельо и козметични принадлежности.

Добавете щипка лукс

Не е нужно да преобръщате с надолу главата цялата спалня, за да промените визията й. Понякога е достатъчен един-единствен елемент, за да я превърне в съвсем ново помещение. За целта обаче трябва да заложите на нещо наистина различно, луксозно и дори артистично. В тази връзка нов масивен декор в центъра или някой от ъглите на спалнята би било чудесна идея. Дори една картина на стената е достатъчна, за да внесе нов живот в стаята.

Заиграйте се със светлините

Твърде ярката светлина в спалнята не е препоръчителна. Вместо това, помислете за подово осветление. Друга чудесна идея е да заложите на зонирането в осветлението. Поставете приглушена лампа в близост до тоалетката и по-ярко осветително тяло на нощното шкафче, ако вечер преди лягане обичате да четете. Сменете полилея с нещо по-екстравагантно и сменете крушките с нови, енергоспестяващи.
Възползвайте се от тези лесни за изпълнение идеи, които ще преобразят от раз вашата спалня. Сигурни сме, че част от тях ще ви вдъхновят самите вие да измислите нещо ново, различно и нетрадиционно, с което да промените любимата си стая за почивка у дома.