5 ползи за здравето от консумацията на какао и черен шоколад

Знаете ли, че и какаото, и черният шоколад са полезни? Тези два естествени източника на флавоноиди също предлагат многобройни ползи за здравето. Какаото и черният шоколад съдържат широк спектър от антиоксиданти, които неутрализират негативното въздействие на свободните радикали в организма. По-специално какаото е богат източник на фенолни съединения като катехини, процианидини и флаваноли. Тези антиоксидантни съединения спомагат за неутрализиране на отрицателните ефекти на свободните радикали в организма.

Насърчава загубата на тегло

Какаото и черният шоколад могат да насърчат отслабването чрез увеличаване на чувството за ситост и намаляване на хормона на глада грелин. Интересно е, че има малко изследвания за какаото и черния шоколад и отслабването. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи дали какаото и тъмният шоколад могат да бъдат ефективни за отслабване. Въпреки това проучвания са установили, че какаовите флаваноли, по-специално епикатехинът, могат да намалят затлъстяването чрез увеличаване на метаболизма и намаляване на апетита.

Поддържа здравословно кръвно налягане

Черният шоколад и какаото могат да подобрят кръвното налягане чрез повишаване на нивата на азотния оксид. Редовният прием на какао може също така да намали кръвното налягане при хора, които са изложени на риск от хипертония или високо кръвно налягане. Освен това какаото и черният шоколад са богати на магнезий – минерал, който се свързва с понижаване на кръвното налягане.

Предпазва от сърдечни заболявания

Какаото и черният шоколад могат да предпазват от сърдечни заболявания чрез намаляване на нивата на холестерола в кръвта. Какаото и черният шоколад са богати на флавоноиди, които могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола чрез намаляване на активността на някои ензими, които разграждат холестерола в кръвта. Проучванията са установили, че какаото и черният шоколад могат значително да намалят нивата на общия холестерол в кръвта, LDL-холестерола („лошия“ холестерол) и триглицеридите при лица с висок холестерол.

Подобрява мозъчната функция

Какаото и черният шоколад могат да подобрят мозъчната функция чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка. Скорошно проучване показва, че какаото и черният шоколад могат да подобрят когнитивните функции при възрастни хора. Необходими са още изследвания, за да се определи дали какаото и тъмният шоколад могат да подобрят когнитивната функция при здрави млади хора и деца. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи дали какаото и черният шоколад могат да увеличат притока на кръв към мозъка при здрави възрастни.

Заключителни думи

Като основен източник на флавоноиди в нашата диета, какаото и черният шоколад предлагат много ползи. Какаото и черният шоколад могат да насърчат отслабването чрез увеличаване на чувството за ситост и намаляване на хормона на глада грелин. Освен това какаото и черният шоколад могат да подобрят мозъчната функция чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка.