Съвети за поддръжка на сребърните бижута

Без значение колко добре се грижите за сребърните си бижута, те естествено потъмняват с времето. Въпреки че среброто не изисква редовна поддръжка, то все пак трябва да се почиства от време на време, за да запази блясъка си и да предотврати силното потъмняване, което го прави да изглежда старо и още по-трудно за почистване.

Вашите най-използвани сребърни колиета, пръстени и други бижута може да се нуждаят само от леко полиране от време на време, но среброто, оставено на показ или прибрано в кутии, шкафове и чекмеджета, което се използва рядко, може да изисква по-интензивно почистване.

Защо среброто потъмнява?

Това е химическа реакция от излагането на сяра във въздуха и светлина, която причинява потъмняване на среброто, но бижутата остават ярки при редовно триене и често носене.

Колко често трябва да полирате среброто?

Полирането, макар и необходимо, е абразивно, така че независимо колко деликатна е ръката ви, не е необходимо да прекалявате с почистването – в повечето случаи са достатъчни от два до шест пъти годишно.

Въпреки че има препоръчителни почистващи продукти, които допринасят за по-ефективно почистване, ви предлагами и няколко домашни средства за почистване с основни продукти от килера, включително сапун за съдове и сода за хляб, за по-евтини варианти за почистване или за използване в краен случай, когато установите, че сте изчерпали обикновения лак.

Как да почистваме сребро

Най-лесният и ефективен начин да придадете блясък на среброто е с целенасочен полиращ препарат за сребро. Следвайте указанията за продукта или това ръководство стъпка по стъпка, за да полирате правилно сребърните си бижута:

Поставете малко количество сребърен полиращ препарат върху чиста кърпа, навлажнена, ако е необходимо.
Втрийте политурата върху предмета си с движение нагоре-надолу, а не с кръгови движения, за да избегнете подчертаването на фините драскотини.

Обръщайте кърпата често, за да не се отлага потъмняване върху предмета.
Измийте и изплакнете в топла вода и полирайте с чиста, суха кърпа, за да придобиете блясък.
Кърпичките за сребро и кърпите са по-малко мръсен и по-удобен вариант на течния полиращ препарат.
Как да почистите среброто по естествен начин със сапун или сода за хляб:

Без съмнение целенасоченото полиране (споменато по-горе) е най-ефективният начин за почистване на сребро. Но ако сте в затруднено положение, можете да се обърнете към килера си за домашни средства.

За среброто, което е матово, филмирано или все още не е променило цвета си, смесете няколко капки мек сапун за съдове с топла вода и потопете в мека кърпа. Разтрийте предмета, след това изплакнете с хладка вода и полирайте с кърпа, докато изсъхне. За силно потъмняло сребро смесете паста от три части сода за хляб към една част вода. Намокрете среброто и нанесете почистващия препарат с мека кърпа без власинки (не с хартиени кърпи). Разтъркайте пастата в пукнатините, като обръщате кърпата при посивяване. Изплакнете и подсушете.

Как да съхранявате среброто и да предотвратите потъмняването му:

Естественото обезцветяване е неизбежно, но има някои начини да се уверите, че вашите бижута няма да губят блясъка си толкова бързо. Ето някои полезни съвети и трикове за предотвратяване на потъмняването:

Съхранявайте всяко сребърно бижу в собствена торбичка против потъмняване на хладно и сухо място.
Поставете парче креда в торбичката против потъмняване, за да помогнете за абсорбиране на влагата от въздуха.

Слагайте бижутата след пръскане с парфюм, за да предотвратите попадането на аромата върху среброто.
Не се страхувайте да носите среброто си: Триенето забавя потъмняването, което означава, че колкото повече го носите, толкова повече ще блести.