Предимства на сглобяемите басейни

Ако искате да инсталирате басейн в задния си двор, сглобяемите басейни може да са правилното решение. Те предлагат много предимства, включително бърз и лесен монтаж и възможност за персонализиране на формата, размера и цветовете на басейна. Освен че са лесни за инсталиране, те са икономически ефективни и повечето собственици на жилища са в състояние да инсталират такъв басейн само за един уикенд. Но преди да закупите сглобяеми басейни, обмислете възможностите си.

Разходи

Един басейн от фибростъкло струва около 32 000лв и дори повече, докато един бетонен басейн може да ви струва над 70 000лв. Басейнът от фибростъкло е лесен за поддръжка, като изисква малко повече от почистване и поддържане на нивото на pH. Той може да бъде и чудесен вариант за басейни със солена вода. А ако искате да спестите пари, басейните от фибростъкло могат да бъдат формовани в завода. Тези басейни също така могат да бъдат изработени така, че да отговарят на различни дизайни и размери.

Колкото по-голям е басейнът, толкова по-висока е цената му. Това се дължи на разходите за материали и труд, както и на размера на басейна. Освен това размерът на басейна ще определи колко изкопни работи и разчистване на терена ще са необходими. Басейнът от стъклопласт ще повиши и данъците върху имота ви, затова се уверете, че сте наясно с това, когато планирате изграждането на новия си басейн. Средното увеличение е между 6 и 11%.

Форми

Формите на сглобяемите басейни могат да бъдат избрани така, че да отговарят на естетиката на вашия двор. Класическият басейн с остри ръбове може да не е подходящ за вграждане на специални функции, като например спа център. Въпреки това „полукласическите“ форми позволяват лесно интегриране на спа и други елементи. Басейнът със свободна форма е друг избор, при който не се поставят граници. Този тип басейн може да придобие почти всякаква криволинейна форма. Известен е също като басейн с радиус. Този тип басейн обикновено е по-скъп от традиционния, но има голяма гъвкавост.

Най-разпространеният тип басейн е правоъгълният. Формата му наподобява дълга водна ивица и често е предназначен за плуване по дължина. Формата му е подходяща и за малка площ поради еднородността и функциите за пестене на място. Тези басейни са идеални за малки апартаменти и пентхауси, където пространството е ограничено.

Размери

Съществуват няколко размера на сглобяеми басейни, които отговарят на различни нужди. Например, басейните от фибростъкло са гладки под краката и са идеални за семейства. Те са сравнително лесни за поддръжка, като струват около 4000лв на десетилетие, в сравнение с 27 400лв за бетонен басейн. Въпреки това басейните от фибростъкло не са толкова големи, колкото бетонните басейни. Освен това те се произвеждат фабрично, което оставя малко място за индивидуален дизайн.

Те могат да бъдат и по-малки, ако искате по-малък басейн. Но дори и тези по-малки басейни имат характеристики, които могат да подобрят вашето преживяване. Някои басейни от фибростъкло имат дори дюзи и мехурчета, които допринасят за водното забавление. Предлага се и стъпаловиден водопад, ако искате да създадете по-сложен басейн.

Монтаж

Сглобяемите басейни могат да се инсталират бързо и лесно. В зависимост от размера на басейна, монтажът може да бъде завършен за няколко дни. Първата фаза на монтажа включва изкопаване на дупката за басейна и нейното изравняване. След като се изравни, басейнът се пълни с вода. Следващата фаза е запълване на дупката с чакъл. Важно е чакълът да се натрупа от външната страна на басейна, за да се изравни налягането. След като басейнът е напълнен, се монтира дренажната тръба, която обикновено е 8″ PVC тръба, минаваща от горната част на терасата до дъното на изкопа.

След тази стъпка сглобяемия басейн е готов за монтаж. Монтьорите ще използват багер или екскаватор, за да изкопаят дупката и да подготвят мястото за басейна. След това ще използват лист за изкопни работи, за да проверят нивата и да определят правилната дълбочина. След това монтажниците ще изкопаят басейна в съответствие с посочените спецификации, като оставят достатъчен излишък за водопровода и аксесоарите. След като изкопът е завършен, басейнът е готов за засипване и поставяне на водопровод.