Истина е, че намирането на жилище в Париж, както и в Страсбург, Нант, Рен и др. е доста сложно начинание, но е и първото нещо, което ви интересува след като кандидатурата ви е била одобрена от вашия университет. Сложно, но не и невъзможно! Намирането на жилище зависи най-вече от бюджета, с който разполагате. В Париж например има доста прилични частни студентски общежития.
Друг вариант е, да предпочетете да си наемете студио от частни лица чрез агенции за недвижими имоти. А те са много по парижките тротоари. Съветваме ви обаче, ако решите да търсите студио по този начин, да не се опитвате да се свързвате с агенции от България, преди да сте пристигнали на място. Просто няма да ви обърнат внимание, а ще ви кажат да дойдете на място и да „видим какво можем да направим по въпроса”.
Има и възможност дори да не се минава през агенция, което спестява разхода за хонорар на агенцията, а направо да се свързвате директно със собствениците. Най-известният начин е или чрез сайта www.pap.fr „De particulier à particulier”. Има и вестник “PAP” който излиза всеки четвъртък, но се изкупува като топъл хляб.
Освен това, във форума на нашия сайт редовно се пускат най-различни обяви, и по-конкретно за квартири. Можете да следите и там обявите и да попаднете на нещо интересно и изгодно.
Във Франция има и държавни студентски общежития, предоставяни от тъй наречения CROUS (www.crous-paris.fr за Париж), но те за съжаление не се дават на студенти преди трети курс.