Какви въпроси да зададете, преди да купите iPhone втора употреба

Apple iPhone са известни със своята първокласна производителност, елегантен дизайн и безпроблемна интеграция с екосистемата на Apple. Въпреки това, високата цена често възпира потенциалните купувачи от закупуването на нов смартфон. В резултат на това пазарът на употребявани телефони процъфтява и много потребители обмислят покупка на iPhone втора употреба. Тази статия ще предостави изчерпателен списък с въпроси, които трябва да зададете, преди да закупите използван iPhone, като гарантирате, че получавате възможно най-добрата сделка за вашия пари.

Ако все още търсиш своя модел iPhone втора ръка, виж повече тук.

Произход и документи

Преди всичко е изключително важно да разберете произхода на устройството. Попитайте продавача дали телефонът е закупен директно от Apple, от оторизиран търговец на дребно или е бил част от програма за връщане или подмяна. Оригиналната фактура или разписка за покупка може да служи като доказателство за произход. Освен това проверете дали телефонът идва със оригинална кутия, захранващ адаптер и други аксесоари.

Какви въпроси да зададете, преди да купите iPhone втора употреба - документи

Работи ли с всички оператори?

Различните модели iPhone поддържат различни мобилни мрежи и честотни ленти. Уверете се, че избраният от вас модел съвместим с мрежата на вашия оператор. Можете да се консултирате с вашия оператор или да проверите спецификациите на модела онлайн.

Оставаща гаранция

Ако телефонът все още е в рамките на срока на първоначалната си гаранция или ако продавачът предлага допълнителна гаранция, това може да бъде значителен фактор при вземането на решение. Не забравяйте да попитате за подробности относно покритието на гаранцията, включително изключения и условия.

Покупка – лизинг или еднократно плащане

Решете дали искате да закупите телефона в брой или чрез план за плащане на вноски. Ако изберете план за плащане на вноски, уверете се, че разбирате условията, включително лихвените проценти и продължителността на договора.

Батерия, амортизация и живот на батерията

Животът на батерията е важен фактор при закупуването на всяка електроника. Попитайте продавача колко дълго телефонът е бил използван и дали е имало някакви проблеми с батерията по време на притежанието му. Също така е добра идея да попитате дали телефонът е претърпял някаква ремонтна работа, свързана с батерията.

Какви въпроси да зададете, преди да купите iPhone втора употреба - батерия

Външни белези

Инспектирайте внимателно телефона за видими признаци на износване, като драскотини, вдлъбнатини или пукнатини по екрана, гърба или ръбовете. Тези външни белези могат да показват степента на използване и потенциалната нужда от скорошен ремонт.

Функциониране на всички компоненти

Уверете се, че всички функции работят правилно, включително сензорния екран, камерата, високоговорителите, микрофона, бутоните за сила на звука и бутона за начало. Тествайте телефона, като направите снимки, запишете видеоклипове и проведете телефонни разговори, ако е възможно.

Проверка на историята на ремонта и сервизните интервенции

Ако телефонът е бил върнат или заменен, той може да е претърпял сервизна намеса. Поискайте информация за естеството на ремонта и дали телефонът е бил изправен правилно. Това ще ви помогне да определите текущото състояние на устройството и дали е вероятно да имате допълнителни проблеми в бъдеще.

Какво е включено в комплекта?

Уверете се, че телефонът идва с всички необходими аксесоари, като оригинално зарядно устройство, USB кабел и всякакви допълнителни калъфи или слушалки. Някои продавачи може да включват и допълнителни аксесоари като протектори за екран или калъфи.

RAM и ROM версия

iPhone предлага различни версии на RAM и ROM в зависимост от модела. По-високите версии обикновено предлагат по-добра производителност. Уверете се, че сте запознати с възможностите на модела, който обмисляте, и поискайте потвърждение от продавача за конкретната версия, която получавате.