3-те продукта, които винаги трябва да присъстват на трапезата

Хората са строго индивидуални същества и имат свои собствени вкусови предпочитания. Затова и не можем да твърдим, че всички ние, та дори да имаме общи интереси, местоживеене и навици, се храним еднакво.

Но според диетолозите съществуват три продукта, които задължително трябва да присъстват на нашата трапеза. Вероятно вече правите предположения какви може да са те.

Вместо да умувате, вижте ги по-долу и от тук насетне, не сядайте на масата, без да се уверите, че те са там и ви чакат да си похапнете вкусно, но и здравословно.

Протеин

Протеинът не е продукт, но поради различните хранителни навици на хората, той е факторът, който обединява много на брой храни. Задължително е някоя от тях да присъства на вашата маса. Стига разбира се да отговаря на изискването да ни носи достатъчно количество протеин.

Най-често това е месото. В червеното месо има много по-голямо количество протеини, но не бива да подценявате пуешкото, заешкото и пилешкото, защото те пък са чудесна алтернатива за хора на диета или с определен тип заболявания.

Може и да не сте знаели досега, но много видове риби също са естествени източници на протеин. На върха на тази класация е рибата тон, следвана от често консумираната у нас пъстърва и популярната сьомга.

Диетолозите обаче са помислили и за вегетарианците. За тях също има изобилие от храни, които носят достатъчно количество протеин, включително:

  • Яйца
  • Козе сирене
  • Бобови растения като леща и фасул
  • Някои видове зърнени продукти, каквато е киноата

Хляб

Хлябът е задължителен елемент на нашата трапеза. Тази негова роля има както медицински, така и културни обяснения. Навсякъде по света хлябът се смята почти за свещена храна. Той е символ на множество традиции, на семейната вечеря, на немалко празници и най-вече на ситост.

Хлябът е солта на живота. И за да си осигурите всички негови хранителни ползи, е добре да бъде качествен. Нашият съвет е да си го приготвяте сами, а ако нямате такава възможност, просто заложете на качествен хляб от пекарната.

Зеленчук

Не подценяваме плодовете, защото заедно със зеленчуците те обособяват един съществен и важен елемент от принципа на здравословно хранене.

Плодовете обаче по-често влизат в употребата за междинно хранене или за десерт, а в случая ние говорим за трапезата на едно основно хранене.
Най-важното е да избирате винаги свежи и пресни зеленчуци.

И най-полезният продукт от този тип, ако е с изтичащ срок на годност, няма да ви бъде нито вкусен, нито да ви донесе нужната доза от енергия и полезни нутриенти.

Също така, старайте се винаги да залагате на разнообразието на трапезата, включително и по отношение на зеленчуците. По възможност ги редувайте в своите хранения.

Съществено за здравословното хранене е придържането към сезонните хранителни продукти. За щастие, по нашите родни географски ширини ще откриете огромно разнообразие от зеленчуци във всеки един момент от годината.

Старайте се да консумирате зеленчуците в суров вид. Всяка термична обработка води до загуба на някакъв процент от полезните в него хранителни вещества.

Разбира се, има зеленчуци, които се консумират само и единствено варени. За да не ги лишите от витамините и минералите, с които се пълни, преминете към готвене на пара.

Хляб, протеин и зеленчук – това е достатъчният минимум, който да си осигурите за едно вкусно, насищащо и най-вече здравословно ястие.

Придържайте се към тази проста схема и организмът ви ще получава онова, от което има нужда за да функционира.