За какво е полезна билката котешка стъпка?

Билката котешка стъпка е много полезно лечебно растение, което може да окаже голяма помощ на болния. Тази билка е чудесно средство за лечение на възпалителни състояния и също така е много безопасна за пациенти, които страдат от чернодробни или бъбречни заболявания.

Може да облекчи стомашните спазми и газовете

Ако сте изпитвали газове и стомашни спазми, може би е време да опитате котешка билка. Това е популярна билка, която често се ползва при лошо храносмилане. Успокоява храносмилателната система и облекчава симптомите на настинка и грип.

Основната й съставка е непеталактон, съединение, което е билков седатив. Освен това е спазмолитик.

Исторически, той е бил използван за лечение на лошо храносмилане, треска, кашлица и други заболявания. Можете да направите чай от изсушени листа на котешка стъпка. Въпреки това, трябва да внимавате, защото може да причини странични ефекти като гадене, повръщане или безсъние.

Котешката стъпка е нежна към малки деца и може да намали коликите, копривната треска и ухапвания от насекоми. Въпреки това не трябва да се дава на бебета под 2 години. Освен това хората, които имат чувствителни стомаси, язви или храносмилателни разстройства, трябва да избягват употребата на котешка стъпка.

Разбира се, ако не спадате към тази категория, то спокойно бихте могли да я използвате. Повече за нея, бихте могли да научите и от следната страница – котешка стъпка

Облекчава менструалните спазми

Ако страдате от болезнени менструални спазми, билката котешка стъпка, може да бъде добър вариант за вас. Известно е, че растението успокоява болката и насърчава релаксацията. Може също така да намали възпалителните симптоми на менструалните спазми. Въпреки това, не се препоръчва за бременни жени, тъй като ефектите могат да бъдат по-лоши.

Менструалните спазми са често срещан проблем при жените. Много от тях са изследвали причините и начините за лечение на това състояние. За щастие има много естествени лечения, които могат да бъдат ефективни. Но е препоръчително да говорите с вашия личен лекар, преди да решите да използвате каквито и да е природни средства.

Можете да използвате котешка стъпка под формата на чай, тинктура или масло. Когато използвате чая, не забравяйте да го приготвите поне десет минути преди пиене. Това ще предотврати отделянето на летливи масла.

Ефективно средство за профилактика на възпалителни процеси

Ако търсите билка, която може да облекчи болката и възпалението, опитайте коча билка. Това е растение, което принадлежи към семейството на ментата и може да се намери в много части на Азия.

Освен, че е чудесен източник на антиоксиданти, той може да има и антисептични свойства. Това го прави ефективно средство за лечение на възпалителни заболявания, включително артрит, хемороиди и навяхвания. Освен лечебните си качества, котешката стъпка се използва и като успокоително средство.

Активната й съставка се нарича „непеталакатон“ и се смята, че играе роля в седативния ефект на растението върху хората. В допълнение, котешката билка може да има холинергичен ефект, което води до спокойствие.

Котешката трева има антисептични и антибиотични свойства, което я прави ефективно средство за лечение на възпалителни заболявания. Въпреки това трябва да се използва с повишено внимание, особено при бременни жени. Преди да вземете котешка стъпка, консултирайте се с вашия медицински специалист.

Безопасна е за хора, страдащи от чернодробни или бъбречни заболявания

Ако търсите алтернативен начин за лечение на инфекции на пикочните пътища, чаят от котешка билка може да бъде ефективно решение. Може да облекчи дискомфорта от свръхактивен пикочен мехур и да насърчи заздравяването на заразени пикочни пътища.

Тя е една от най-често използваните билки в билковите чайове. Успокояващият ефект на тази билка може да се дължи на холинергично съединение.

Котешката стъпка, има анекдотични доказателства за насърчаване на съня, помага за облекчаване на тревожността и облекчаване на нервността.